Cara Menyiapkan Penjejakan Muat Turun di WordPress Dengan Analitis Google

Cara menyediakan penjejakan muat turun di WordPress dengan Google Analytics


Adakah anda ingin menyediakan penjejakan muat turun fail di WordPress? Menjejaki muat turun fail anda akan membantu anda mengenal pasti ebook atau fail PDF mana yang paling banyak dimuat turun oleh pengguna.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengatur penjejakan muat turun dengan mudah di WordPress dengan Google Analytics.

Mengapa Anda Perlu Menyiapkan Penjejakan Muat Turun dengan Analitis Google?

Apabila anda mempunyai banyak e-book atau fail berguna lain yang tersedia di laman web WordPress, anda harus menyediakan penjejakan muat turun untuk memeriksa sama ada pengguna anda memuat turun fail-fail ini atau tidak. Anda juga mungkin ingin mengetahui fail mana yang paling banyak dimuat oleh pengguna anda.

Selain itu, ini akan membantu anda mengetahui fail mana yang kurang (atau tidak) dimuat oleh pengguna, jadi anda boleh menyesuaikan strategi anda dan hanya membuat kandungan yang mendapat tarikan pengguna paling banyak di laman web anda.

Biasanya, anda akan menggunakan Google Analytics untuk memantau sumber lalu lintas dan statistik berguna lain di laman web WordPress anda. Walau bagaimanapun, Google Analytics tidak mempunyai sistem penjejakan muat turun untuk fail tertentu.

Kami mengesyorkan menggunakan MonsterInsights pasangkan. Ini adalah penyelesaian analisis WordPress terbaik, dan membantu anda mengesan muat turun fail dengan mudah.

Setelah itu, mari kita lihat cara mengatur penjejakan muat turun dengan mudah di WordPress dengan Analitis Google.

Menyiapkan Penjejakan Muat Turun di WordPress dengan Analitis Google

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan pemalam MonsterInsights. Anda harus membeli rancangan Pro mereka untuk mengatur penjejakan muat turun di laman web anda dengan mudah. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam di WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu menyediakan Analitis Google di WordPress menggunakan MonsterInsights. Secara automatik ia akan membolehkan penjejakan muat turun untuk fail anda di WordPress.

Sekarang, anda boleh terus maju dan mengkonfigurasi bagaimana anda ingin mengesan muat turun fail. Di papan pemuka MonsterInsights, fail yang dimuat turun dapat dilihat sebagai acara. Anda boleh mengubah tetapan ini dan melihat fail yang dimuat turun sebagai paparan halaman.

Kami mengesyorkan mengesan muat turun sebagai acara dan bukannya tayangan halaman. Menjejaki muat turun sebagai acara akan memaparkan statistik muat turun fail di papan pemuka WordPress anda dengan lebih lancar.

Menjejaki fail yang dimuat turun sebagai paparan halaman boleh mempengaruhi statistik lalu lintas laman web anda. Sekiranya anda masih ingin mengubah tetapan lalai dari acara ke paparan halaman, maka log masuk ke kawasan pentadbir WordPress anda. Kemudian, lawati Dapatan »Tetapan» Penjejakan halaman dan pergi ke Muat turun Fail dari menu sebelah kiri.

Jejaki muat turun fail sebagai paparan halaman

Dari sana, pilih Paparan halaman dan klik pada butang Simpan Perubahan untuk menyimpan tetapan ini.

Menambah Lebih Banyak Sambungan Fail untuk Mengesan Muat turun Fail Anda

Ingin tahu pelanjutan mana yang akan dijejaki oleh pemalam MonsterInsights sebagai muat turun? Senarai diberikan di halaman Muat turun Fail, termasuk doc, exe, js, pdf, ppt, dll.

Tambahkan lebih banyak peluasan

Anda boleh menambahkan lebih banyak pelanjutan dengan mudah di medan ‘Sambungan fail untuk dijejaki sebagai muat turun’. Klik pada butang Simpan Perubahan.

Nota: Pisahkan pelanjutan baru dengan koma di medan Sambungan.

Melihat Muat Turun Fail Anda di Papan Pemuka WordPress

Untuk melihat laporan fail yang anda muat turun di WordPress, anda perlu pergi ke Dapatan »Laporan» Laporan Penerbit.

Pada halaman itu, tatal ke bawah ke bahagian Pautan Muat Turun Teratas untuk melihat muat turun anda.

Pautan muat turun teratas

Melihat Muat Turun Fail Anda di Analitis Google

MonsterInsights membolehkan anda melihat muat turun fail di Google Analytics, sama seperti menunjukkan statistik lalu lintas untuk laman web anda. Cukup log masuk ke akaun Analitis Google anda dan klik pada pautan laman web anda tempat anda mengesan muat turun.

Laman web anda dalam akaun Analitis Google

Sekiranya anda memilih paparan halaman dalam tetapan MonsterInsights untuk muat turun fail, kemudian pergi ke Semua Halaman bahagian untuk mencari laporan penjejakan.

Dari sana, anda dapat melihat laporan dengan pergi ke Tingkah Laku »Kandungan Laman Web» Semua Halaman.

Namun, jika anda memilih acara dalam tetapan muat turun fail, maka anda perlu mengunjungi bahagian laporan acara untuk melihat data file yang anda muat turun.

Cukup ke Tingkah Laku »Acara di menu sebelah kiri, dan ia akan menunjukkan banyak pilihan kepada anda. Mari kita bincangkan pilihan ini secara individu.

 • Gambaran keseluruhan: Sekiranya anda mengklik pilihan ini, ini akan menunjukkan kepada anda semua acara teratas dari laman web anda.
 • Acara Teratas: Di bahagian ini, anda akan melihat peristiwa di mana pengguna anda menghabiskan masa paling banyak.
 • Halaman: Ia akan memaparkan senarai semua halaman di mana anda telah menambahkan fail untuk dimuat untuk pengguna anda dan mereka mengklik pada pilihan muat turun.
 • Aliran Acara: Anda dapat memantau perjalanan pengguna anda di bahagian aliran acara. Ini juga membolehkan anda melacak fail mana yang disukai oleh kebanyakan pengguna, dengan memperhatikan masa pertunangan yang dihabiskan di halaman tertentu dengan fail yang boleh dimuat turun.

Untuk melihat data dalam carta dengan perincian, pergi ke Acara »Acara Teratas bahagian.

Penjejakan peristiwa dalam Analitis Google

Anda boleh mengklik pilihan muat turun di bawah Kategori Acara lajur untuk melihat laporan penuh.

Laporan acara

Bagaimana Penjejakan Muat turun Fail Berfungsi dengan MonsterInsights?

Analitis Google tidak mempunyai sistem lalai untuk mengesan muat turun fail anda. Walau bagaimanapun, MonsterInsights membolehkan anda memantau fail yang anda muat turun dengan Analitis Google dengan mudah.

Di bahagian laporan peristiwa Analitis Google, anda akan melihat semua sumber yang anda muat turun berlabel di bawah “pautan muat turun”.

Bahagian laporan peristiwa dibahagikan lagi kepada beberapa lajur. Komponen-komponen ini akan sama untuk fail yang anda muat turun, atau penjejakan peristiwa lain, di Google Analytics.

 • Kategori Acara: Anda akan melihat semua fail yang dimuat turun apabila anda mengklik label muat turun di bawah lajur Kategori Peristiwa (ditunjukkan di atas).
 • Tindakan Acara: Sebaik sahaja anda mengklik label muat turun, itu akan menunjukkan kepada anda semua URL dengan sumber yang boleh anda muat turun di bawah lajur Tindakan Peristiwa dan anda boleh mengklik mana-mana URL untuk mengesan muat turun anda.
 • Label Acara: Di bawah lajur ini, anda dapat melihat tajuk atau tajuk yang dikaitkan dengan acara anda.

Itu sahaja. Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara mengatur penjejakan muat turun di WordPress dengan Analitis Google. Anda juga boleh melihat alternatif untuk Analitis Google di pameran penyelesaian analisis terbaik kami untuk WordPress.

Sekiranya anda ingin menyediakan laman web anda dengan cepat dan tidak mahu menambahkan ciri secara manual, maka periksa pembangun halaman seret dan lepas yang terbaik untuk WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map