Cara Menyiapkan Penjejakan Pengarang di WordPress dengan Google Analytics

cara menyediakan penjejakan pengarang dalam analisis Google


Adakah anda ingin menjejaki pengarang blog anda dengan Google Analytics? Apabila anda mempunyai banyak pengarang yang menulis kandungan di blog anda, anda perlu mengesannya secara berasingan untuk mengetahui prestasi terbaik dan sebaliknya.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengatur penjejakan pengarang di WordPress dengan Google Analytics.

Pasang MonsterInisghts untuk Penjejakan Pengarang dalam Analitis Google

Secara lalai, tidak ada tetapan di Google Analytics untuk melacak pengarang blog anda. Anda perlu menambahkan tetapan tersuai untuk mengaktifkan penjejakan pengarang.

Menggunakan Pemalam MonsterInsights adalah kaedah termudah untuk mengaktifkan pengesanan pengarang di laman WordPress anda. MonsterInsights adalah pemalam Analitis Google terbaik untuk WordPress.

Setelah anda mengaktifkan penjejakan, anda akan mendapat laporan yang luar biasa mengenai tayangan halaman, kadar pentalan, dan pengarang blog anda yang paling popular. Anda juga boleh menambahkan dimensi khusus lain untuk mengesan pengarang di WordPress.

Menyiapkan Penjejakan Pengarang di WordPress dengan Analitis Google

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan MonsterInsights Pro pasangkan. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam di WordPress.

Setelah pengaktifan, pergi ke Dapatan »Addons untuk memasang dan mengaktifkan Dimensi tambahan.

Sekarang, anda perlu menghubungkan Analitis Google dengan WordPress.

Cukup pergi ke akaun MonsterInsights anda dan salin kunci lesen. Seterusnya, pergi ke Dapatan »Tetapan di blog WordPress anda.

Di dalam Kunci lesen medan, tampal kunci dan klik pada Sahkan Kunci butang.

Kunci lesen

Setelah disahkan, klik Penjejakan tab dari bahagian atas. Dari sana, anda mesti melawat Dimensi Tersuai di menu sebelah kiri.

Dimensi Tersuai- penjejakan pengarang

Pada halaman ini, klik pada Tambahkan dimensi khusus baru pautan dan ia akan memaparkan menu lungsur. Dalam menu lungsur ini, anda perlu memilih Pengarang sebagai dimensi tersuai anda.

Pilih Pengesanan pengarang-pengarang

Klik pada Simpan Perubahan butang untuk menyimpan tetapan ini.

Seterusnya, log masuk ke akaun Analitis Google anda dan buka pautan blog anda untuk menambahkan dimensi tersuai untuk penjejakan pengarang.

Laman web anda dalam akaun Analitis Google

Setelah dibuka, anda perlu pergi ke Pentadbir tab dari menu sebelah kiri. Di bawah lajur Definisi Khusus, anda perlu mengklik Dimensi Tersuai.

Klik pada dimensi tersuai - penjejakan pengarang

Sekarang, klik pada Dimensi Custom Baru butang di dalam jadual.

Dimensi khusus baru - siapkan penjejakan pengarang

Ini akan membuka borang untuk membuat dimensi khusus baru. Di medan Nama, anda perlu menambahkan Pengarang dan klik pada Buat butang. Simpan semua tetapan lain sebagaimana adanya.

Terakhir, anda perlu memadankan nombor indeks Google Analytics dengan ID Dimensi Tersuai yang tersedia dalam tetapan MonsterInsights WordPress anda.

Anda dapat melihat nombor indeks untuk Pengarang di bawah Indeks lajur dalam Analitis Google. Cukup perhatikan nombor indeks ini.

Penjejakan pengarang

Sekarang, lawati Dapatan »Tetapan halaman di kawasan pentadbir WordPress anda. Di bawah Penjejakan tab, anda perlu pergi ke Dimensi Tersuai dari menu sebelah kiri.

Sekiranya ID Dimensi Kustom sama dengan nombor indeks di Analitis Google, maka anda tidak perlu melakukan apa-apa. Sekiranya ID berbeza, pastikan untuk memasukkan nombor yang sama dengan yang anda perhatikan dari lajur indeks Google Analytics untuk dimensi Pengarang dan klik pada butang ‘Simpan Perubahan’.

ID Dimensi Tersuai

Sekarang, anda perlu menambahkan laporan tersuai di akaun Analitis Google anda untuk mengesan pengarang blog dengan betul. Dalam Analitis Google, anda mesti pergi ke Penyesuaian »Laporan Khusus dari menu sebelah kiri. Cari Laporkan Kandungan medan dan tentukan kumpulan metrik.

Anda perlu menambah Pengarang dalam Drilldown Dimensi dan klik pada Jimat butang.

Laporan tersuai

Ia akan memaparkan laporan lalu lintas untuk dimensi Pengarang anda. Anda boleh memantau paparan halaman dan kadar pentalan mengikut penulis blog.

Laporan pengarang

Untuk melihat laporan pengarang tersuai, pilih Pengarang sebagai dimensi sekunder dalam Analitis Google.

Pertama, anda mesti melawat Tingkah Laku »Kandungan Laman Web» Semua Halaman. Dari sini pilih mana-mana dimensi utama (contohnya: Tajuk Halaman) dan pergi ke Dimensi Sekunder dropdown di bawahnya.

Di bawah Dimensi Tersuai, klik pada Pengarang pilihan untuk melihat laporan khusus dengan dimensi utama yang lain.

Dimensi sekunder

Ia akan menambahkan lajur pengarang baru dan memaparkan nama pengarang di sebelah setiap tajuk blog. Dengan cara itu anda dapat melihat laporan yang lebih diperibadikan untuk pengarang.

Laporan pengarang tersuai

Di Google Analytics, anda mempunyai pelbagai pilihan untuk mengubah tetapan dan melihat laporan khusus sesuai keperluan. Analitis Google juga membolehkan anda mengeksport laporan anda sebagai hamparan.

Kami berharap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara mengatur penjejakan pengarang di WordPress dengan Google Analytics.

Sekiranya anda menyukai artikel ini, anda mungkin juga menikmati panduan kami mengenai cara mengatur penjejakan muat turun di WordPress dengan Google Analytics.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map