Cara Menyiapkan Penjejakan Pengguna di WordPress dengan Analitis Google

Cara mengatur penjejakan pengguna di WordPress dengan Google Analytics


Adakah anda ingin mengatur penjejakan pengguna di WordPress? Menjejaki pengguna dapat memberi anda gambaran tentang bagaimana pengguna anda berinteraksi dengan laman web anda, meningkatkan pengalaman pengguna dan secara keseluruhan mendorong lebih banyak lalu lintas dan pendapatan.

Terdapat beberapa alat untuk memantau keterlibatan pengguna di laman WordPress anda. Semua alat ini dilengkapi dengan ciri dan pilihan tersendiri yang memudahkan anda untuk mengikuti perjalanan pelawat.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengatur penjejakan pengguna di WordPress dengan Google Analytics.

Mengapa Anda Perlu Mengesan Pengguna di WordPress?

Terdapat banyak sebab untuk mengesan pengguna laman web anda di WordPress. Sekiranya anda menjalankan laman web keahlian, penting untuk mengetahui halaman popular anda di kalangan pengguna yang anda log masuk, jadi anda boleh memperbaikinya untuk pelawat baru.

Sekiranya anda menjalankan laman web eCommerce, anda boleh memantau lalu lintas dan memahami produk mana yang lebih cenderung dibeli oleh pengguna. Dengan cara ini, anda dapat memaksimumkan pendapatan anda dengan meningkatkan halaman produk yang paling banyak dikunjungi.

Secara keseluruhan, penjejakan pengguna memberi anda gambaran mengenai minat dan pilihan pengguna yang anda log masuk. Dengan cara itu anda dapat menjadikan laman web anda lebih menarik dan mungkin menghasilkan lebih banyak penjualan dan pendapatan.

Cara termudah untuk mengatur penjejakan pengguna di laman web anda adalah dengan menggabungkan Google Analytics dengan MonsterInsights.

Walaupun Google Analytics dilengkapi dengan banyak ciri pelacakan, termasuk pelacakan pengguna, membolehkannya menakutkan terutama jika anda bukan pembangun atau pakar Analitis.

Walau bagaimanapun, dengan MonsterInsights, yang perlu anda lakukan ialah mengklik butang untuk membolehkan penjejakan pengguna. Dengan penjejakan pengguna, anda boleh menjejaki

 • Kesan bagaimana pengguna berdaftar anda menggunakan laman web anda di pelbagai peranti.
 • Jejaki lawatan dan interaksi unik dengan tepat yang membantu anda memetakan perjalanan pembeli individu.
 • Klik pada iklan dan pautan afiliasi
 • Paparan halaman untuk pengguna individu
 • Dan banyak lagi..

Penjejakan Pengguna di WordPress dengan MonsterInsights

Sekarang anda tahu mengapa anda harus mengatur penjejakan pengguna di WordPress, mari kita teruskan dan melihat bagaimana ia dapat dilakukan langkah demi langkah.

Langkah 1: Memasang MonsterInsights di WordPress

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan MonsterInsights pasangkan. Untuk maklumat lebih lanjut, anda harus melihat panduan kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Untuk menyediakan penjejakan pengguna, anda memerlukan MonsterInsights Pro merancang. Ia dilengkapi dengan banyak pilihan untuk mengesan pautan keluar, halaman produk, pautan afiliasi, iklan, dan borang secara automatik.

Selepas pemasangan, anda perlu menghubungkan Analitis Google dengan MonsterInsights. Untuk itu, anda perlu log masuk ke Analitis Google akaun. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun, lihat panduan lengkap mengenai cara memasang Google Analytics di WordPress.

Setelah log masuk, anda perlu melawat Dapatan »Tetapan di kawasan pentadbir WordPress anda.

Dari sana, anda perlu mengklik pada Sambungkan MonsterInsights butang untuk mengesahkannya dengan akaun Analitis Google anda.

Sambungkan MonsterInsights

Seterusnya, anda perlu memilih profil Google yang ingin anda hubungkan dengan MonsterInsights.

Pilih akaun Google

Selepas itu, anda perlu membenarkan MonsterInsights mengumpulkan data dari Google Analytics. Diperlukan waktu hingga 24 jam untuk menampilkan data analitik di papan pemuka WordPress anda.

Benarkan MonsterInsights berhubung dengan Google Analytics

MonsterInsights menambahkan kod Analitis Google di footer laman web WordPress anda secara automatik, dan anda tidak perlu mengedit kod apa pun.

Langkah 2: Mengaktifkan Penjejakan Pengguna di WordPress dengan MonsterInsights

Setelah berjaya dihubungkan, lawati Dapatan »Tetapan dan klik pada Penjejakan tab. Dari sana, anda perlu mengklik pada Demografi tab di menu sebelah kiri.

Dayakan penjejakan pengguna

Di halaman ini, anda perlu menyemak Dayakan Penjejakan ID Pengguna pilihan.

Langkah 3: Mengaktifkan Penjejakan Pengguna di Analitis Google

Untuk membolehkan laporan penjejakan pengguna masuk Analitis Google, log masuk ke akaun anda dan pilih laman web.

Akaun pilih Google Analytics

Seterusnya, anda perlu mengunjungi Pentadbir tetapan.

Tetapan pentadbir

Dari sana, anda perlu mengklik pada Maklumat Penjejakan pilihan untuk mengembangkannya, dan kemudian klik pada ID Pengguna tetapan di bawahnya.

Mengesan ID pengguna

Selepas itu, anda perlu mengaktifkan ciri User-ID dengan menghidupkannya dan klik pada Langkah seterusnya butang.

Hidupkan ciri ID Pengguna

Sekarang, klik ke Langkah seterusnya butang sekali lagi tanpa mengubah apa-apa.

Langkah seterusnya

Akhir sekali, klik pada Buat butang untuk membuat ID Pengguna.

Buat ID pengguna

Pada halaman seterusnya, anda perlu menambahkan nama di Nama Paparan Pelaporan bidang. Anda harus menambah ID PENGGUNA sebagai nama untuk mengesan pengguna dengan mudah.

Nama paparan pelaporan

Seterusnya, anda harus menatal ke bawah dan klik pada Buat Paparan butang.

Buat paparan

Itu akan membolehkan penjejakan pengguna di Google Analytics. Anda boleh terus maju dan tekan logo Google Analytics untuk meneruskan.

Tempat Anda Boleh Mencari Laporan Penjejakan Pengguna di Google Analytics?

Anda kini boleh melihat paparan User-ID dengan data laman web lain.

Paparan data ID pengguna

Cukup lawati Khalayak »Penjelajah Pengguna dari sebelah kiri untuk melihat data pengguna. Ia akan memaparkan semua pengguna dengan ID Pengguna.

Senarai pengguna

Untuk melihat lebih banyak perincian mengenai pengguna tertentu, anda harus mengklik pada User ID untuk mengembangkannya.

Maklumat pengguna

Anda boleh menyemak maklumat ID pengguna di WordPress untuk mengetahui ID mana yang dikaitkan dengan pengguna mana. Di kawasan pentadbir WordPress anda, lawati Pengguna »Semua Pengguna. Gerakkan tetikus anda ke Edit pautan di bawah nama pengguna dan ia akan menunjukkan pautan di bahagian bawah skrin dengan pengguna_id =.

ID Pengguna

Itu sahaja.

Periksa juga: Plugin Analisis WordPress Terbaik Dibandingkan.

Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara mengatur penjejakan pengguna di WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami tentang cara mengatur penjejakan pengarang di WordPress dengan Google Analytics.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map