Kod pendek tidak boleh disertakan dengan Tema. Tempoh.

Hutan Tema baru-baru ini mengemas kini mereka Syarat penyerahan tema WordPress untuk menjadi lebih ketat dan sejajar dengan amalan terbaik pembangunan tema WordPress.


Garis panduan tersebut memerlukan penggunaan beberapa ciri teras WordPress, cangkuk tema standard, dan tidak membenarkan fungsi PHP (seperti base64 dan fopen) yang benar-benar semestinya tidak pernah mendapat tempat dalam tema WordPress untuk memulakan dengan.

Pada dasarnya, cukup banyak WordPress.org Dasar Ulasan Tema, memberi atau mengambil beberapa perkara.

Secara keseluruhan, ini adalah langkah ke arah yang betul dan bergerak ke mempromosikan amalan terbaik di salah satu pasar tema WordPress yang paling popular di jaring. Hanya ada satu masalah …

Kod pendek yang boleh diterima

Namun, satu perkara yang menarik perhatian saya adalah bagaimana fungsi pintas tertentu “boleh diterima” dibenarkan (iaitu dengan memasukkannya secara langsung melalui fail functions.php tema). Yang disenaraikan sebagai “boleh diterima” termasuk yang berikut:

 • butang
 • jadual harga
 • bekas gambar
 • dropcaps
 • senarai

Kod pendek yang tidak boleh diterima termasuk: peta, akordeon dan togol, isi kotak, lajur, borang hubungan, carta.

Masalah dengan Kod Pendek dalam Tema

Saya tidak boleh meletakkannya lebih baik daripada Justin Tadlock sudah mempunyai. Salah satu masalah yang paling ketara adalah apabila pengguna menukar tema, yang kod pendek tidak akan dihuraikan lagi.

Katakanlah tema “Super Awesome” mempunyai ciri kod pendek yang akan mengeluarkan butang hijau besar dengan pautan ketika anda mengetik sesuatu seperti [butang url ="http://contoh.com"] Butang Hijau Besar [/ butang].

Butang Hijau Besar

Apabila anda beralih ke tema lain (mari kita hadapi, orang akan mudah bosan dengan tema), tidak ada butang hijau yang lebih besar. Sebaliknya, anda melihat kod pendek yang tidak dihuraikan dalam siaran seolah-olah itu adalah isi kandungan lain, seperti ini:

[butang url = “http://example.com”] Butang Hijau Besar [/ butang]

Ia kelihatan jelek, membingungkan, dan tidak sesuai dengan tempatnya, dan itu adalah menyakitkan bagi pengguna untuk kembali dan membuang / mengganti kesemuanya.

Masalah Lain dengan Kod Pendek dalam Tema

Sesuatu yang dibincangkan oleh Tadlock dalam artikelnya “Berurusan dengan kegilaan kod pendek” adalah, banyak kod pendek sangat mudah dan menyerupai HTML, mungkin lebih baik mengarahkan pengguna untuk menulis sedikit (* tersentak *) kod HTML sebenar.

[Butang url = yang sama"http://contoh.com"] Teks Butang [/ butang] jalan pintas dalam contoh saya di atas mungkin ditulis semula dengan senang seperti:

Teks butang di sini

Walaupun mungkin tidak ada kod CSS yang menggayakan pemilih .button dalam tema baru, sekurang-kurangnya pautan biasa akan muncul. Yang merupakan peningkatan besar melalui kod pendek [butang] yang tidak dihuraikan yang muncul dalam kandungan siaran.

Tambahan, saya percaya setiap pengguna WordPress sekurang-kurangnya mempunyai pemahaman asas mengenai kod HTML. Dengan mengajar mereka, walaupun dalam jumlah kecil (seperti bagaimana membina pautan), akan membantu. Sekiranya mereka dapat memahami kod pendek, tidak memerlukan lebih banyak untuk membuat mereka memahami HTML asas.

Tetapi Pengguna Tidak Peduli!

Hujah umum yang saya lihat mempertahankan segala macam amalan buruk ketika datang ke pengembangan tema adalah pengguna tidak peduli. Maksud saya, mungkin mereka tidak pernah mahu mengemas kini tema mereka, dalam hal ini, ini isu kod pendek akan menjadi titik pertimbangan.

Masalahnya, sebilangan pengguna pasti akan menukar tema suatu hari. Sebilangan pengguna ingin memasang pemalam yang mungkin bertentangan dengan beberapa kod yang kurang difikirkan dalam tema.

Kemudian, mereka mungkin akan peduli, dan mungkin akan tertanya-tanya apakah tema yang mereka beli dengan kod pendek 100-an terbina dalam dan lain-lain ciri-ciri berlebihan sangat berbaloi.

Cara yang betul untuk memasukkan kod pendek

Masukkan ke dalam pemalam. Pemalam yang sangat mudah. Ia tidak memerlukan panel pilihan yang berasingan. Cukup salin dan tampal secara harfiah apa sahaja yang akan anda sertakan melalui fail functions.php tema anda, dan masukkan ke dalam plugin sebaliknya.

Malah boleh digabungkan dengan sesuatu seperti Pengaktifan Plugin TGM untuk menjadikannya diperlukan pada pengaktifan tema. Atau tidak. A tema masih menjadi tema tanpa kod pendek.

Dengan cara ini, jika pengguna menukar tema, maka kod pendek akan tetap berfungsi, kerana fungsi itu dikendalikan oleh plugin yang masih aktif.

Mungkin juga pemalamnya gaya enqueue untuk kod pendek juga. Dengan cara ini, butang hijau besar yang anda sertakan dengan kod pendek [butang] akan tetap menjadi butang hijau besar, tanpa mengira tema yang digunakan.

Mengapa ThemeForest Membolehkan Kod Pendek “Diterima”?

Sukar untuk mengatakan apa sebenarnya alasan di sebalik keputusan ini. Japh Thomson, penginjil WordPress di Envato (syarikat induk ThemeForest) mengatakan ini dalam komen di WPMU.org:

Fungsi kod pendek yang kompleks semestinya terdapat dalam pemalam, bukan tema. Ia juga masuk akal apabila anda menganggap kebanyakan penulis kami mempunyai pelbagai tema.

Jelas, dia mendapatnya. Jadi ia adalah misteri bagi saya mengapa ada kod pendek yang “boleh diterima” sama sekali. Dan ya, saya sedar dia menggunakan perkataan “kompleks” dalam petikan di atas, dan kod pendek yang boleh diterima cenderung cukup mudah (dropcaps, list, dll.).

Mudah seperti kod pendek, masalah yang saya gariskan di atas masih akan wujud. ThemeForest telah terbukti responsif terhadap maklum balas komuniti, jadi mungkin peraturan ini diubah pada masa akan datang.

Kesimpulannya

Saya menyedari jawatan ini nampaknya agak cerewet, dan garis panduan baru ini jelas merupakan langkah besar ke arah yang betul. Tetapi sebenarnya tidak ada sebab apa pun kata laluan pendek dibenarkan dalam tema, ringkas atau tidak.

Bolehkah anda memikirkan situasi ketika tema yang dikeluarkan secara terbuka benar-benar perlu memasukkan fungsi kod pendek melalui fungsi sendiri. Php?

– Makmal Tema (@themelab) 9 Julai 2013

Makluman spoiler: Tidak mendapat respons terhadap tweet itu dengan contoh ringkas dari kod pendek yang semestinya perlu disertakan dalam tema yang dikeluarkan secara terbuka.

Itu kerana cuma tidak mesra pengguna agar pengguna kembali dan mengganti ratusan kod pendek butang setelah mereka beralih ke tema yang tidak mempunyai sokongan kod pendek yang sama.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map