Panduan 2020 untuk Memindahkan Blog Dari Blogger ke WordPress (Diselesaikan)

blogger ke wordpress


Adakah anda ingin memindahkan blog anda dari Blogger ke WordPress?

Blogger adalah jalan masuk yang baik untuk pemula untuk memulakan blog. Oleh kerana Blogger.com adalah platform percuma, banyak pengguna memilihnya sebagai platform blog mereka ketika memulakannya. Tetapi ia pasti bukan di mana anda mahu tinggal jika anda benar-benar serius dalam menulis blog.

Sekarang setelah anda menyedari kekurangan platform Blogger, dapat difahami bahawa anda ingin beralih ke platform blog yang boleh dipercayai dan terbaik seperti WordPress yang dihoskan sendiri, juga dikenali sebagai WordPress.org

Tidak seperti Blogger, WordPress.org adalah sistem pengurusan kandungan yang lengkap. WordPress memberi anda kawalan penuh ke atas blog anda, membolehkan anda menyesuaikan rupa dan nuansa dengan mudah, dan menambahkan lebih banyak ciri dengan pemalam.

Baca perbandingan terperinci kami antara Blogger dan WordPress untuk maklumat lebih lanjut.

Dalam artikel ini, kami akan membimbing anda cara memindahkan blog anda dari Blogger ke WordPress, langkah demi langkah.

Berikut adalah senarai langkah-langkah yang akan kita bahas melalui panduan ini:

 1. Daftar untuk akaun hosting web
 2. Domain Tersuai di Blogger – Siapkan DNS
 3. Pasang WordPress
 4. Eksport blog Blogger anda
 5. Import Blogger ke WordPress
 6. Muat naik gambar secara automatik
 7. Sediakan pautan tetap di WordPress
 8. Siapkan pengalihan Blogger ke WordPress
 9. Pindahkan kandungan lain ke WordPress

Blogger ke WordPress: Fahami Matlamat

Sebelum kita memulakan, perlu meluangkan masa untuk memeriksa tujuan yang perlu kita capai dengan penghijrahan Blogger ke WordPress anda.

Memelihara Kedudukan dan Trafik Carian:

Sudah tentu, tidak ada yang mahu memindahkan blog jika kedudukan carian dan lalu lintas tidak dapat dipelihara setelah penghijrahan. Dalam tutorial kami, kami akan memastikan bahawa semua URL Blogger anda dialihkan dengan betul ke permalink WordPress yang betul.

Carian kedudukan

Dengan cara ini, anda boleh memindahkan laman web atau blog anda dengan tenang tanpa perlu risau tentang kedudukan carian.

Sediakan Pengalihan Mudah Alih yang Betul:

Sekiranya anda melayari blog Blogger.com anda di telefon bimbit, maka anda akan melihat bahawa Blogger ditambahkan secara automatik ?m = 1 ke URL blog anda.

Contohnya, seperti inilah URL anda jika anda mengakses laman web anda dari peranti mudah alih:

http://example.blogspot.com/test-article.html?m = 1

Anda tidak harus meninggalkan pengguna telefon bimbit anda, jadi tujuannya adalah untuk memastikan semua pengunjung mudah alih juga diarahkan ke laman WordPress anda.

Pindahkan Pelanggan Feed dengan Betul

Kami juga akan menerangkan cara memindahkan pelanggan suapan anda dengan betul.

Apa Yang Diharapkan Dari Pemindahan Ini?

Penting untuk memahami data mana yang akan dipindahkan secara automatik semasa proses, dan apa yang perlu anda siapkan di laman WordPress baru secara manual.

Penghijrahan Blogger ke WordPress

Sebaik-baiknya, anda menjangkakan bahawa laman Blogger anda harus bergerak sepenuhnya dan kelihatan sama di WordPress. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu anda perbaiki secara manual selepas pemindahan.

Berikut adalah senarai perkara yang boleh anda pindahkan dengan bantuan kami di bawah:

 • Halaman
 • Catatan
 • Kategori dan teg
 • Fail media
 • Pengarang
 • Komen
 • Dan banyak lagi …

Setelah berjaya dipindahkan, anda perlu memilih tema untuk laman web anda agar sesuai dengan laman Blogger lama. WordPress sangat fleksibel, yang bermaksud anda dapat menambahkan warna, fon, dan latar belakang pilihan anda dengan lancar.

Mari kita lihat langkah-langkah di bawah ini untuk beralih dari Blogger ke WordPress dengan betul.

Langkah 1. Daftar untuk Akaun Web Hosting

Untuk menjalankan laman web apa pun di internet, anda perlu mempunyai nama domain dan web hosting.

Nama domain adalah alamat web blog anda, seperti IsItWP.com atau Google.com. Dan web hosting adalah tempat laman web anda dihoskan dan fail laman web anda disimpan.

Blogger.com adalah platform dihoskan percuma, yang bermaksud blog anda dihoskan di pelayan hosting Blogger secara percuma. Namun, apabila anda berpindah ke WordPress, anda harus membeli ruang hosting WordPress untuk menjadi tuan rumah blog anda.

Sekarang anda mungkin bertanya-tanya, “berapa kos untuk membeli nama domain dan hosting web?”

Nama domain biasanya berharga sekitar $ 14,99 per tahun, dan hosting web berharga $ 7,99 sebulan. Semasa anda memulakan WordPress, kos gabungan domain dan hosting web sepertinya cukup banyak.

buat blog di bluehost

Itulah sebabnya kami telah membuat perjanjian dengan Bluehost untuk menawarkan pengguna nama domain percuma, SSL percuma, dan potongan 65% pada hosting WordPress.

Dengan tawaran Bluehost kami, anda boleh memulakan blog anda dengan harga serendah $ 2.75 sebulan. Baca panduan kami mengenai pembayaran Bluehost untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penjimatan di web hosting.

Klik Di Sini untuk Mendapatkan Tawaran Bluehost Eksklusif Ini »

Bluehost adalah salah satu syarikat hosting terbesar di dunia. Mereka juga merupakan penyedia hosting yang disyorkan secara rasmi oleh WordPress.org.

Untuk lebih banyak rujukan, lihat pilihan pakar syarikat hosting blog terbaik ini.

Langkah 2. Memindahkan Domain Tersuai – Blogger ke WordPress

Langkah ini HANYA untuk pengguna domain tersuai. Anda boleh melewati langkah ini jika TIDAK menggunakan domain khusus di Blogger.

Ini adalah domain tersuai: example.com. Ini BUKAN domain tersuai: example.blogspot.com

Sekiranya anda menggunakan nama domain khusus di blog Blogger anda, seperti http://example.com dan bukan http://example.blogspot.com, anda ingin mengemas kini pelayan nama domain anda. Pelayan nama domain biasanya terdiri daripada beberapa URL, seperti yang ada di bawah, yang akan anda perolehi dari hos web baru anda.

ns1.hostname.com

ns2.hostname.com

Langkah untuk menukar pelayan nama domain berbeza dari satu penyedia domain ke penyedia domain yang lain; namun, konsep asasnya sama. Oleh itu, kami akan menunjukkan kepada anda cara menukar pelayan nama DNS dengan Domain.com

Pertama, log masuk ke akaun Domain.com anda. Cari domain yang ingin anda kemas kini dan klik pada Mengurus butang.

mengurus pelayan nama

Seterusnya, klik pada DNS & Pelayan nama.

tukang ubah-dns-dan-nama

Untuk menukar pelayan nama, klik Edit bersebelahan dengan Nameservers.

edit pelayan nama

Kemudian, isikan pelayan nama baru anda yang disediakan oleh hos web baru anda, dan klik Jimat butang.

Seterusnya, kami juga perlu membuang penyediaan domain khusus di akaun Blogger.com anda.

Log masuk ke akaun Blogger.com anda dan arahkan ke Tetapan »Asas. Di bawah bahagian Penerbitan, klik pada ikon silang untuk membatalkan pengalihan.

pengalihan semula

Nota: Pastikan anda mengosongkan cache DNS komputer anda selepas langkah ini. Jika tidak, anda masih dapat menjumpai blog Blogger.com lama anda ketika anda cuba mengakses nama domain anda dari penyemak imbas anda.

Untuk mengosongkan cache DNS di Windows 10, anda dapat mencari Prompt Perintah di Windows, klik kanan dan pilih Jalankan sebagai Pentadbir.

Kemudian, jalankan arahan berikut:

ipconfig / flushdns

Di Mac, klik Aplikasi »Utiliti» Terminal dan kemudian jalankan arahan berikut:

sudo killall -HUP mDNSResponder

Langkah 3. Pasang WordPress

Setelah mendaftar dengan Bluehost, langkah seterusnya adalah memasang WordPress.

Setelah memilih langganan rancangan hosting, anda perlu memilih tema WordPress. Anda boleh memilih apa sahaja semasa langkah ini kerana anda boleh menukar tema anda di kemudian hari (kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya pada langkah seterusnya dari tutorial ini). Bahagian yang paling penting adalah memulakan blog jadi teruskan dan pilih tema apa saja buat masa ini agar anda dapat melancarkan.

pilih tema

Anda kemudian akan diminta untuk memilih nama dan slogan untuk blog anda.

buat blog wordpress baru

Setelah menentukan butirannya, klik Seterusnya. Bluehost kini akan memasang WordPress secara automatik untuk anda. Setelah selesai, ia akan menunjukkan skrin seperti ini:

pemasangan wordpress berjaya

Anda boleh masuk ke laman web anda dengan menambahkan wp-pentadbir ke URL anda. Inilah rupa URL masuk WordPress anda:

http://contoh.com/wp-admin

Anda kini boleh log masuk ke blog WordPress anda dengan bukti yang dihantar ke alamat e-mel anda.

log masuk wordpress

Langkah 4. Eksport Blog Blogger Anda

Untuk mengeksport blog anda dari Blogger, log masuk ke profil Blogger.com anda dan arahkan ke Tetapan »Lain-lain. Dalam Import & bahagian sandaran, klik Sandarkan kandungan butang.

eksport-blogger-blog

Ini akan mencetuskan pop timbul mod di mana anda akan diminta membuat sandaran blog anda. Klik Simpan ke komputer anda butang.

simpan fail eksport blogger

Langkah 5. Import Blogger ke WordPress

Setelah memuat turun fail eksport dari Blogger, langkah seterusnya adalah mengimport fail tersebut ke laman WordPress baru anda.

Log masuk ke papan pemuka WordPress anda, pergi ke Alat »Import. Tepat di bawah pilihan Blogger, klik Install sekarang. Kemudian, klik Jalankan Pengimport.

pasang-blogger-pengimport

Seterusnya, pilih fail yang baru anda muat turun dari Blogger. Kemudian import ke laman WordPress anda.

import fail blogger ke wordpress

Sekiranya, jika ukuran fail melebihi had muat naik, maka anda akan melihat ralat. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda boleh menggunakan 1 kaedah berikut:

 1. Anda boleh meningkatkan had saiz fail muat naik di WordPress. Kami mempunyai panduan langkah demi langkah lengkap mengenai cara meningkatkan ukuran muat naik fail maksimum.
 2. Anda boleh membahagikan fail XML yang besar menjadi beberapa fail kecil dan memuat naiknya untuk mengimport Blogger ke WordPress.

Cara mudah untuk mengimport fail XML yang besar adalah dengan meningkatkan had ukuran fail muat naik di WordPress.

Setelah mengimport fail, anda akan ditanya sama ada anda perlu membuat pengguna baru di laman web anda atau memberikan catatan kepada pengguna yang ada.

blogger import menetapkan penulis

Anda boleh menetapkan penulis satu persatu dan klik pada Hantar butang.

Langkah 6. Muat Naik Gambar Secara Automatik

Pengimport WordPress tidak mengimport gambar Blogger anda. Anda boleh memperbaikinya dengan memasang dan mengaktifkan Muat Naik Imej secara automatik pemalam dalam WordPress.

Muat naik gambar secara automatik

Pemalam ini secara automatik mencari gambar dalam catatan dan halaman anda. Kemudian, ia menyimpannya ke pustaka media anda dan juga mengemas kini URL gambar baru.

Ini juga membolehkan anda memilih URL khusus baru untuk gambar, nama fail gambar khusus, lebar dan tinggi maksimum, dan banyak lagi.

Langkah 7. Sediakan Permalinks di WordPress

Pautan tetap, atau pautan kekal, adalah URL lengkap ke setiap halaman blog WordPress anda.

Semasa memindahkan blog anda dari Blogger ke WordPress, penting untuk memastikan struktur permalink anda tetap sama untuk pengalihan yang betul.

WordPress membolehkan anda memilih struktur permalink pilihan anda untuk blog anda. Untuk memilih struktur permalinks anda, pergi ke Tetapan »Pautan Permalink. Di dalam Struktur Tersuai bidang, tentukan struktur anda seperti berikut:

struktur permalinks

/%year%/%monthnum%/%postname%.html

Konfigurasi di atas menjadikan permalink anda kelihatan serupa dengan Blogger.com. Tetapi untuk pengalihan yang betul, kita perlu membuat permalink kita sama.

Contohnya, inilah rupa URL pos anda di Blogger:

http://example.blogspot.com/2018/06/the-unconventional-guide-to-home-tech.html

Sekiranya anda tidak menjadikan permalinks serupa, berikut adalah URL post yang sama setelah berpindah ke WordPress.

http://example.com/2018/06/the-unconventional-guide-to-home-tech-gadgets-for-beginners.html

Untuk menjadikan URL pos Blogger anda serupa di WordPress, yang harus anda lakukan hanyalah membuka aplikasi penyunting teks ringkas seperti Notepad atau TextEdit. Salin kod di bawah ke dalam editor teks anda dan simpan sebagai fail PHP. Beri nama pada fail anda seperti betulkan.php. Kemudian muat naik fail ke folder WordPress anda, yang juga dikenali sebagai direktori root.

<?php
memerlukan_once (‘wp-load.php’);
$ res = $ wpdb->get_result ("PILIH post_id, nilai meta DARI $ wpdb->postmeta DI MANA meta_key = ‘blogger_permalink’");
$ wpdb->print_error ();
foreach ($ res sebagai $ baris) {
$ slug = meletup ("/",$ baris->nilai meta);
$ slug = meletup (".",$ slug [3]);
$ wpdb->pertanyaan ("KEMASKINI $ wpdb->catatan SET post_name = ‘" . $ slug [0] . "’WHERE ID = $ baris->pos_id");
$ wpdb->print_error ();
}
gema "SELESAI";
?>

Anda boleh memuat naik fail PHP dari akaun cPanel anda.

Log masuk ke akaun cPanel anda. Di dalam Pengurus Fail bahagian, anda perlu melawat awam_html folder.

Sekiranya laman web anda berada di domain utama, maka ini akan menjadi direktori root anda. Klik pada Muat naik butang dari menu navigasi atas dan semak betulkan.php fail untuk memuat naiknya.

Muat naik fail PHP

Setelah memuat naik fail di direktori yang betul, anda dapat menjalankan skrip dengan membuka URL-nya dari penyemak imbas: http://example.com/fix.php

Semasa melaksanakan skrip, satu-satunya output yang dapat anda lihat adalah Selesai.

Langkah 8. Sediakan Pengalihan Blogger ke WordPress

Sekarang setelah anda menyediakan permalink untuk blog WordPress anda, mari kita hantar semula catatan blogger anda ke WordPress. Untuk mengarahkan blog Blogger anda ke WordPress, kami akan menggunakan plugin percuma, Pengalihan Blogger ke WordPress.

Pasang dan aktifkan pemalam di laman WordPress anda yang baru dipasang. Kemudian pergi ke Alat »Pengalihan Blogger ke WordPress.

Anda akan diarahkan ke halaman konfigurasi pemalam. Klik Mulakan Konfigurasi butang untuk menghasilkan kod untuk Blogger.com.

pengalihan semula blogger ke wordpress

Anda kini dapat mencari senarai blog dari tempat anda mengimport kandungan. Klik Dapatkan kod di sebelah blog yang betul dan salin kodnya.

blogger ke kod get wordpress

Sekarang kembali ke profil Blogger.com anda dan klik Edit HTML butang.

edit blogger html

Tampal kod yang disalin dan klik Simpan Tema.

Secara lalai, Blogger.com mengalihkan pengunjung mudah alih anda ke versi mudah alih blog anda dengan menambahkan? M = 1 ke URL. Untuk pengalihan mudah alih yang betul, kita perlu mematikan ciri ini.

Untuk melumpuhkan ciri, klik Belakang butang di halaman Edit HTML anda. Anda kini dapat mencari butang gear di bawah pratonton mudah alih tema Blogger anda.

hala tuju mudah alih blogger

Ini akan menunjukkan pop timbul mod di mana anda akan ditanya sama ada anda mahu menunjukkan versi mudah alih tema anda. Pilih Tidak dan klik Jimat.

pilih tema mudah alih

Plugin Blogger ke WordPress membantu dalam pengalihan lalu lintas, yang bermaksud anda harus menyimpan pemalam ini di laman web anda selagi laman web Blogger anda hilang dari enjin carian sepenuhnya.

Langkah 9. Pindahkan Kandungan Lain ke WordPress

Setelah memindahkan catatan blog anda, anda boleh terus maju dan memindahkan halaman anda dan kandungan lain ke WordPress.

Halaman:

Pergi ke papan pemuka WordPress anda dan buat halaman baru. Salin kod HTML halaman Blogger anda, dan tampalkannya ke halaman yang baru dibuat di WordPress.

Di Blogger, URL halaman anda kelihatan seperti ini: example.com/p/page.html

Di WordPress, inilah cara halaman yang sama akan kelihatan selepas penghijrahan: example.com/page

Untuk mengarahkan halaman anda dengan betul, anda boleh menggunakan Pemalam pengalihan semula di WordPress.

Widget:

Sekiranya anda ingin mengekalkan widget Blogger.com anda di WordPress, maka anda perlu menyalin kod HTML dan menempelkannya ke widget bar sisi laman WordPress anda dengan menavigasi ke Rupa »Widget.

Suapan:

Untuk mengarahkan suapan anda, arahkan ke Tetapan »Lain-lain di profil Blogger.com anda. Klik pada Tambah pilihan di sebelah URL Pengalihan Suapan Siaran. Kemudian tentukan suapan WordPress anda seperti berikut: http://example.com/feed

url pengalihan suapan pos

Apa Seterusnya Selepas Penghijrahan?

Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu anda lakukan segera di blog WordPress anda selepas penghijrahan:

 • Beri penampilan unik ke laman web anda dengan tema WordPress yang sempurna
 • Pasang Analitis Google di WordPress
 • Tambahkan borang kenalan ke laman WordPress anda
 • Berikan keselamatan bukti peluru dengan memasang beberapa pemalam keselamatan WordPress terbaik
 • Tingkatkan SEO WordPress dengan pemalam SEO WordPress terbaik

Berikut adalah senarai pemalam WordPress popular yang mungkin berguna.

Itu sahaja!

Sekiranya anda pernah merancang untuk menukar domain anda, lihat panduan ini mengenai cara memindahkan WordPress ke nama domain baru dengan betul.

Kami harap panduan ini dapat membantu anda memindahkan blog anda dari Blogger ke WordPress. Sekiranya anda menikmati artikel ini, lihat panduan kami tentang cara memindahkan WordPress dari pelayan tempatan ke laman web langsung dan mesti mempunyai pemalam WordPress untuk laman web perniagaan.

Blogger ke WordPress – Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang mungkin anda fikirkan semasa memindahkan blog anda dari Blogger ke WordPress. Mari kita lihat.

1. Adakah saya mendapat carian yang sama untuk laman web atau blog saya setelah berhijrah dari Blogger ke WordPress?

Sekiranya anda ingin mendapatkan gambaran yang tepat, maka anda mungkin mahu menyewa pembangun WordPress profesional untuk merancangnya untuk anda.

Sekiranya anda tidak mahu mengeluarkan sejumlah wang untuk mengupah pembangun, lebih baik memilih tema WordPress yang paling sesuai dengan keperluan anda.

2. Bolehkah saya menggunakan tema WordPress baru atau adakah saya perlu membuat tema khusus agar sesuai dengan laman web Blogger saya?

Walaupun WordPress membolehkan anda mempunyai tema dengan cara yang anda mahukan, pada pendapat kami, anda tidak perlu membuat tema khusus yang sesuai dengan blog Blogger lama anda, terutamanya jika anda belum merancang yang lama secara profesional.

Sebagai contoh, kebanyakan blogger Blogger.com memilih templat Blogger percuma dan menyesuaikannya sendiri, yang akhirnya kelihatan amatir, terutamanya jika mereka bukan perancang. Sekiranya ini terdengar seperti anda, maka pada pendapat kami, anda tidak perlu bersusah payah membina tema khusus yang sesuai dengan blog Blogger anda.

Sebenarnya, Dengan WordPress, anda dapat menemui ribuan tema blog percuma yang jauh lebih baik daripada Blogger.com.

Untuk penampilan profesional yang lebih baik, anda juga boleh memilih tema WordPress premium seperti Divi yang membolehkan anda merancang laman web anda sendiri dengan drag and drop tanpa perlu menyewa pembangun.
3. Gambar saya tidak dipindahkan dengan betul. Apa yang boleh saya lakukan?

Sekiranya anda mengikuti langkah tepat kami, fail media akan dipindahkan secara automatik dari Blogger ke WordPress. Walau bagaimanapun, jika anda mendapati beberapa gambar hilang, maka anda boleh menggunakan Pengubah Nama Fail Media pasangkan. Pemalam ini berfungsi secara ajaib untuk menamakan semula semua gambar anda, sehingga ia akan dipaparkan dengan betul.

Anda juga dapat mengunci nama gambar sehingga tidak berubah lebih jauh, dan gambar terus muncul di laman WordPress anda.

4. Sekiranya saya menukar URL di WordPress selepas penghijrahan?

Tidak seperti Blogger.com, WordPress membolehkan anda memilih pelbagai jenis struktur URL. Namun, itu tidak bermaksud anda harus bereksperimen dengan struktur yang berbeza.

Sekiranya anda memulakan blog WordPress baru, anda boleh memilih struktur yang anda mahukan. Tetapi kerana anda memigrasikan blog yang sudah ada dari Blogger ke WordPress, adalah kepentingan terbaik anda untuk menjaga struktur URL sama seperti yang kami sarankan dalam tutorial ini walaupun selepas penghijrahan untuk mengekalkan kedudukan carian dan lalu lintas.

5. Cara memindahkan pelanggan saya dari Blogger ke WordPress?

Anda boleh menambahkan suapan WordPress ke tetapan akaun Blogger anda, yang akan memindahkan pelanggan suapan ke laman web baru. Ikuti Langkah 9 untuk maklumat lebih lanjut.

6. Adakah penghijrahan blog mempengaruhi akaun Adsense saya?

Tidak. Sebenarnya, berhijrah ke WordPress akan membantu anda menguruskan iklan AdSense dengan mudah dengan bantuan pemalam, seperti AdSanity. Lihat ulasan Adsanity kami.

Perlu diingat bahawa anda perlu menambahkan URL laman web baru ke akaun AdSense anda jika anda menggunakan subdomain dengan Blogger (seperti example.blogspot.com).

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map