Panduan Muktamad untuk Gelung WordPress

Dalam tutorial ini, saya akan membahas Gelung, dan bagaimana WordPress menggunakannya untuk memaparkan catatan dan halaman anda. Perlu diingat, ini sedikit lebih maju daripada tutorial kami sebelumnya. Mudah-mudahan anda dapati panduan utama ini lebih mudah difahami daripada apa yang ada di Dokumentasi WordPress. Inilah yang akan kita bahas:


 • Takrif bagi Gelung.
 • Aliran asas The Loop.
 • Tag templat yang digunakan dalam Gelung
 • Apa yang perlu dibuat selepas itu Gelung
 • Hierarki fail templat

Sekiranya anda ingin mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai bagaimana tema WordPress benar-benar berfungsi di belakang tabir, baca terus.

Catatan: Tutorial ini menganggap anda menggunakan tema WordPress standard, seperti tema Kubrick lalai. Belum ada pelbagai gelung maju … belum.

Apa itu Gelung?

Anda mungkin masih tertanya-tanya apa sebenarnya The Loop. Pada dasarnya, inilah yang memaparkan kandungan yang anda lihat pada anda laman utama, anda jawatan tunggal, halaman, arkib, hasil carian dan banyak lagi.

Sekiranya pengguna mengakses halaman utama, arkib, atau hasil carian anda – secara lalai, Loop akan memaparkan sejumlah catatan seperti yang ditentukan dalam Pilihan Membaca anda.

Pilihan Membaca WordPress

Pada masa ini, saya laman utama memaparkan 10 catatan setiap halaman, itulah yang saya tentukan Tunjukkan paling banyak * siaran. Pada satu posting dan halaman – kod Loop asas yang sama hanya akan memaparkan halaman tertentu sahaja.

Aliran asas gelung

Mari pecahkan gelung menjadi 3 bahagian.

<?php jika (mempunyai_post ()): ?>
<?php while (has_posts ()): the_post (); ?>

1. Apa yang anda mahukan dipaparkan dalam Gelung

<?php sementara;?>

2. Apa yang dipaparkan semasa Loop selesai

<?php lain: ?>

3. Sekiranya tidak ada apa-apa untuk dipaparkan

<?php endif; ?>

Sekiranya terdapat catatan yang tersedia dalam pertanyaan, ia akan mula memaparkannya dalam a sementara gelung, apa yang ditakrifkan dalam bahagian 1. Apabila masa tamat, ia akan memaparkan apa yang ada di dalamnya bahagian 2. Sekiranya tidak ada catatan yang dijumpai, atau ada jenis kesalahan 404 yang lain, bahagian 3 dipaparkan.

Tag Templat yang digunakan dalam Gelung

Kecuali anda menginginkan 1. Apa yang anda mahukan dipaparkan di Gelung berulang di laman utama blog WordPress anda sebanyak 10 kali, anda mungkin harus mempelajari beberapa tag templat asas. Mari lihat kod index.php dalam templat WordPress lalai.

Pecahan Gelung WordPress

Seperti yang anda lihat, ada beberapa tanda templat dalam Gelung yang akan mengeluarkan perkara seperti tajuk catatan, pautan tetap, kandungan, dan lain-lain. Saya akan memecahkan setiap tag templat dalam tema lalai WordPress.

 • <?php the_permalink () ?> – Ini akan menyertakan tautan tetap siaran, iaitu http://www.themelab.com/?p=1
 • <?php the_title (); ?> – Ini merangkumi tajuk siaran, iaitu Hello World!
 • <?php the_time (‘F jS, Y’) ?> – Ini akan menyeru tarikhnya, iaitu 4 April 2008. Senarai lengkap cara untuk memformat tarikh boleh didapati di php.net
 • <?php the_author () ?> – Ini akan memaparkan nama pengarang, iaitu Leland. Ini dikomentari dalam tema lalai.
 • <?php the_tags (‘Tag:‘, ’,‘, ’
  ‘); ?>
  – Ini akan memaparkan tanda yang ditugaskan ke pos, dipisahkan dengan koma, dan diikuti dengan garis putus
 • <?php the_category (‘,’) ?> – Ini akan memaparkan kategori dengan cara yang sama seperti tag di atas.
 • <?php edit_post_link (‘Edit’, ‘,’ | ‘); ?> – Pautan suntingan pos hanya dapat dilihat oleh mereka yang mempunyai kebenaran.
 • <?php comments_popup_link (‘No Comments» ’,‘ 1 Comment »’, ‘% Comments» ’); ?> – Akan memaparkan pautan ke komen. Perkara ini tidak akan dipaparkan pada satu catatan atau halaman.

Terdapat banyak lagi yang tersenarai di Teg Templat halaman di WordPress.org. Sebahagian daripada ini mungkin berfungsi di Loop, sementara yang lain mungkin tidak berfungsi.

Selepas Gelung

Mari kita lihat kodnya setelah gelung berhenti bergelung dalam tema lalai.

Selepas kerosakan Loop

<?php next_posts_link (‘«Entri Lama’) ?>
<?php previous_posts_link (‘Entri Baru »’) ?>

Seperti yang anda duga, ini akan menunjukkan penomboran yang anda lihat di laman utama, arkib, dan hasil carian. Ini tidak akan dipaparkan pada satu siaran dan halaman. Sudah tentu anda boleh menggantikannya dengan sesuatu seperti HalamanNavi, tetapi itu terpulang kepada anda.

Sekiranya tidak ada catatan untuk dipaparkan (mungkin disebabkan oleh kesalahan 404), yang berikut akan dipaparkan setelah yang lain

Tidak ditemui

Maaf, tetapi anda sedang mencari sesuatu yang tidak ada di sini.

<?php merangkumi (TEMPLATEPATH . "/searchform.php"); ?>

Itu akan memaparkan mesej Tidak Ditemui bersama dengan borang carian. Dalam hal ini harus ada kod form pencarian yang terletak di file bernama searchform.php dalam direktori templat, yang ada dalam tema lalai.

Hierarki Templat

Beberapa fail templat akan diutamakan daripada index.php untuk jenis halaman tertentu jika terdapat dalam direktori templat. Disenaraikan di bawah adalah beberapa contoh hierarki templat, yang disenaraikan mengikut urutan keutamaan.

Laman utama

 1. rumah.php
 2. index.php

Pos Tunggal

 1. tunggal.php
 2. index.php

Keputusan Carian

 1. cari.php
 2. index.php

404 Halaman

 1. 404.php
 2. index.php

Terdapat beberapa teknik yang lebih maju yang disenaraikan di Hierarki Templat halaman di WordPress.org.

Jadi apa gunanya hierarki templat? Pada dasarnya anda boleh menggunakannya untuk membuat susun atur baru untuk pelbagai jenis halaman WordPress tanpa menggodam fail index.php anda terlalu banyak.

Kesimpulannya

Jadi sekarang anda (semoga) mempunyai pandangan yang lebih baik mengenai apa itu Loop WordPress. Jangan ragu untuk memberikan komen jika anda menyukainya, membencinya, tidak dapat memahami, apa pun – saya mengalu-alukan semua maklum balas. Langgan ke makanan untuk semua kemas kini terkini mengenai siaran tema Makmal Tema dan tutorial baru. Terima kasih untuk membaca.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map