Kako dodati Google Analytics u WordPress (sa i bez dodatka)


Želite li dodati Google Analytics na svoju WordPress web lokaciju?

Dodavanje Google Analytics-a na vašu web lokaciju WordPress najbolji je način za praćenje interakcije posjetitelja s vašom web stranicom. U ovom ćemo vam članku pokazati u 2 jednostavna koraka kako instalirati Google Analytics na svoju WordPress web lokaciju.

Prije nego što skočimo na instaliranje usluge Google Analytics na vašu WordPress stranicu, istražimo što je Google Analytics, zašto je to važno i kako funkcionira. Ako biste radije izrezali ravno u potjeru i ušli u korak po korak postupak instalacije Analitike idi za tim.

Google Analytics za WordPress – cjeloviti vodič za postavljanje

Pogledajte tablicu sadržaja …

Što je Google Analytics?

google analytics za WordPress

Google Analytics najcjelovitiji je alat za praćenje vaše web stranice koji vam omogućuje da vidite odakle dolaze posjetitelji, što oni rade na vašoj web lokaciji, koji je sadržaj popularan itd..

Omogućuje vam bolje razumijevanje marketinških utjecaja pružanjem lako razumljivih statistika. Bez obzira jeste li izdavač, vlasnik male tvrtke ili trgovac e-trgovinom, Google Analytics pruža vam sve što trebate znati o svojim posjetiteljima.

Osim osnovnih statističkih podataka o angažmanu posjetitelja, neke od značajki praćenja usluge Google Analytics koje će vam se pokazati korisnima su:

 • Praćenje oglasa
 • Poboljšano praćenje e-trgovine
 • Praćenje događaja
 • Online praćenje obrazaca
 • I puno više

Zašto koristiti Google Analytics u WordPressu?

Razumijevanje posjetitelja vaše web stranice ključ je povećanja vašeg prometa, pretplatnika i prihoda. Instaliranjem Google Analytics-a na vašu WordPress web lokaciju, možete prikupiti sve podatke svoje web stranice koji pružaju uvid u razvoj vašeg poslovanja. Na taj način možete eliminirati nagađanja i početi donositi informirane odluke na temelju prikupljenih podataka.

Također provjerite: Alternativa Google Analyticsu.

Ispod je nekoliko prednosti praćenja posjetitelja vaše web stranice pomoću Google Analytics:

Upoznajte više o svojim WordPress posjetiteljima na usluzi Analytics

nadzorna ploča google analytics wordpress

Možete prikupljati i pratiti podatke o posjetiteljima kao što su zemljopisni položaj, demografija i interesi, uređaji i preglednici koje su koristili tijekom pregledavanja vaše web stranice i još mnogo toga. Ti podaci pomažu vam da bolje razumijete svoju publiku, tako da možete bolje obraditi svoje marketinške poruke na način koji najbolje odgovara njima. Ali budite sigurni da prikazujete odricanje od odgovornosti za prikupljanje podataka prema GDPR pravilima. Ovo se lako može prikazati dodacima WordPress GDPR.

Na primjer, ako ustanovite da su većina posjetitelja vaše web stranice žene sa sjedištem u SAD-u, možete izliječiti sadržaj koji će odgovarati potrebama te određene korisničke baze.

Shvatite kako posjetitelji komuniciraju s vašom WordPress web stranicom

izvješće google analytics

Također možete pratiti detalje poput onoga što posjetitelji rade dok su na vašoj web lokaciji, koliko dugo ostaju na vašoj web stranici itd. Uz pomoć ovih podataka možete izraditi strategije kako ih učiniti angažiranijima, zadržati ih duže, pa čak i uvjeriti ih da kupuju na vašoj web lokaciji.

Shvatite odakle dolaze posjetitelji vaše web lokacije

izvor prometa google analytics wordpress

Google Analytics vam daje raščlambu različitih izvora prometa, kao što su pretraživači, društveni, preporuke, izravni promet itd. Analizirajući vaše izvore prometa možete razumjeti koji izvor pridonosi većini posjetitelja vaše web lokacije.

Također vam može dati uvid u to kako povećati posjetitelje vaše web stranice.

Na primjer, ako je vaš glavni izvor preporuke vanjska web lokacija, možda biste trebali razmotriti partnerstvo s tom web stranicom, poput slanja gostujućih postova.

Kako funkcionira Google Analytics?

Da biste mogli pratiti podatke svojih posjetitelja, morat ćete implementirati dio koda za praćenje na web lokaciju koji ste dobili s Google Analytics računa. Kôd za praćenje mora biti dodan na svakoj stranici na vašoj web lokaciji. To se može postići dodavanjem koda pravo u odjeljak zaglavlja WordPressa.

Kad god netko dođe na vašu web lokaciju, označava ih kôd za praćenje u svom pregledniku i tada započinje njihova sesija na vašoj web lokaciji.

Instalacija Google Analytics-a na vašoj web stranici WordPress prilično je jednostavna. Sve što trebate učiniti je instalirati Google Analytics dodatak, kao što je MonsterInsights, i konfigurirajte ga putem usluge Google Analytics. Alternativno, možete ručno dodati kôd za praćenje na svoju web lokaciju, ali slaba strana je da će vam ograničiti sposobnost omogućavanja poboljšanih značajki praćenja usluge Google Analytics.

U ovom ćemo članku objasniti kako dodati praćenje Google Analytics-a WordPress-u i putem MonsterInsights i ručnim metodama.

Kako mogu koristiti Google Analytics u WordPressu? (Vodič po korak)

Pogledajmo, korak po korak, kako postaviti Analytics na svoju web lokaciju. Također ćemo objasniti kako postaviti Analytics uz i bez korištenja WordPress dodatka.

1. korak: prijavite se za Google Analytics račun

Prvo što trebate učiniti prije instaliranja Google Analyticsa jeste da se prijavite za uslugu. Google Analytics dostupan je besplatno, tako da sve što trebate učiniti je posjetiti Google Analytics i prijavite se sa svojim Google računom.

U gornjem desnom kutu možete pronaći Prijaviti se padajući izbornik. Jednostavno kliknite na nju.

kako instalirati google analytics u wordpress

Od vas će se tražiti da odaberete neko od različitih Analytics rješenja. Kako se želimo prijaviti za Google Analytics, kliknite Analitika.

kliknite na analitiku

Ovo će vas usmjeriti na stranicu na kojoj ćete biti zatraženi da se prijavite svojim računom na usluzi Google Analytics ili da se prijavite za novi Google račun.

prijavite se u analitiku

Nakon što se prijavite na svoj Google račun, morat ćete se prijaviti u Google Analytics. Kliknite gumb Prijavite se gumb na desnoj strani stranice za početak.

prijava na google analytics

Zatim ćete trebati unijeti postavke web lokacije koju želite započeti pratiti. Obavezno Web stranica opcija je odabrana na vrhu.

Web stranica GA track

Zatim se trebate pomaknuti prema dolje za upis podataka o web mjestu. Trebat ćete i imenovati svoj račun na usluzi Google Analytics i unijeti naziv web lokacije, URL i industriju te vremensku zonu.

postavljanje računa

Popunite podatke potrebne za stvaranje računa Google Analytics.

Nakon što napunite pojedinosti o web mjestu, možete se pomaknuti prema dolje da biste prilagodili postavke dijeljenja podataka. Kada završite s odabirom opcija, možete kliknuti na Nabavite ID praćenja gumb na dnu stranice.

nabavite ID praćenja analitike

U skočnom prozoru koji se pojavi možete pregledati i prihvatiti uvjete usluge.

prihvatite uvjete usluge google analytics

To je to! Sada ste se prijavili za Google Analytics.

2. korak: Dodajte Google Analytics u WordPress

Sada kada ste se prijavili za Google Analytics, sljedeća stvar koju trebate učiniti je dodati Analytics na svoju WordPress web lokaciju. Mnogo je načina za dodavanje Google Analytics-a u WordPress. Pogledajmo ih u nastavku:

 1. Instalirajte Google Analytics na svoju web lokaciju pomoću MonsterInsights (preporučuje se)
 2. Dodajte sirovi kôd za praćenje u zaglavlje web mjesta WordPress pomoću dodatka
 3. Ručno dodajte kôd za praćenje u header.php
 4. Ručno dodajte kôd za praćenje u function.php

MonsterInsights vs. Ručna instalacija Google Analytics-a u WordPress-u

Prije nego što uđemo u postupak instalacije Google Analytics, vrijedi izdvojiti trenutak za ispitivanje zašto se upotreba dodatka MonsterInsights preporučuje preko ručne instalacije Analitike.

Nekim se korisnicima instaliranje Google Analyticsa može činiti kao zadatak “bez razmišljanja”. Iz tog razloga ručno dodaju Google Analytics kôd za praćenje na svoju web lokaciju bez upotrebe dodataka.

Iako ručno instalirate Google Analytics omogućuje vam prikupljanje osnovnih statistika prometa poput sesija, pregleda stranica, stope napuštanja početne stranice itd., Nedostatak je toga što vam ne omogućava iskoristiti puni potencijal Google Analytics.

Na primjer, ako trebate koristiti više funkcija praćenja usluge Analytics, kao što su praćenje preuzimanja, praćenje veza, praćenje obrazaca, e-trgovina, praćenje i još mnogo toga, kôd ćete morati ručno prilagoditi za svaku instancu. Bez sumnje, ovo može biti mučno, posebno ako niste programer ili stručnjak za Analytics.

Moguće je da čak i mala pogreška može skršiti cijelo praćenje usluge Google Analytics, što znači da ste dobili pogrešne podatke sa svog Google Analytics računa, što će vas dovesti do donošenja pogrešnih odluka za vaše poslovanje.

MonsterInsights

S druge strane, MonsterInsights olakšava instalaciju Analyticsa sa samo nekoliko klikova. MonsterInsights je najpopularniji dodatak Google Analytics za WordPress koji postoji. Da biste omogućili poboljšane značajke praćenja, sve što morate učiniti je napraviti nekoliko klikova ili instalirati odgovarajuće dodatke.

Kako nikada ne biste trebali dodirivati ​​jedan redak koda, to vam štedi dragocjeno vrijeme tijekom cijelog postupka instalacije.

Započnite s MonsterInsights još danas za jednostavno postavljanje Google Analytics na vašu web lokaciju.

Želite li umjesto toga započeti s besplatnom verzijom? Probati MonsterInsights Lite.

1. metoda Dodavanje Google Analytics na vašu web lokaciju pomoću MonsterInsights (preporučuje se)

Da biste postavili Google Analytics na svojoj web lokaciji, pretplatite se na MonsterInsights plan i preuzmite dodatak. Ako biste radije započeli s besplatnim dodatkom, prijeđite na Dodaci »Dodaj novo. Potražite MonsterInsights i kad se dodatak pojavi, kliknite Sada instalirati i onda, Aktivirati.

instalirajte čudovišta

Idi preko Uvidi »Postavke za potvrdu vašeg bloga s Google Analytics. Klik Autentificirajte se s svojim Google računom.

kliknite autentifikaciju sa svojim google računom

Na sljedećem zaslonu odaberite svoj Google račun.

odaberite Google račun za analitiku

Zatim dopustite MonsterInsights da upravlja svojim računom.

čudovišta za upravljanje analitikom u wordpress-u

Na kraju odaberite ispravan profil web stranice za svoj blog i kliknite Potpuna provjera autentičnosti.

ovjerite čudovišta

Nakon provjere autentičnosti lako ćete posjetiti kako funkcionira vaša web stranica ako posjetite Uvidi »Izvješća.

wordpress google analitika s monstruminsights

2. metoda Dodajte Google Analytics kôd u WordPress zaglavlje s dodatkom

Možete dodati neobrađeni kôd za praćenje u zaglavlje web lokacije pomoću Umetnite zaglavlja i podnožja uključiti. Nakon instaliranja i aktiviranja dodatka, idite na Postavke »Umetanje zaglavlja i podnožja | i stavite kôd u postavke dodatka.

umetnite zaglavlja i podnožja |

3. Ručno dodajte Google Analytics kôd WordPressu u header.php

dodajte kôd za praćenje google analytics u header.php

Nešto složeniji način bio bi otvaranje teme teme header.php i odmah nakon oznake stavite kôd.

Dodan je kôd za praćenje google analytics

Imajte na umu da ako dodate kôd svojoj glavnoj temi, on će se prebrisati kad god ažurirate temu. Upotreba podređene teme najbolji je način dodavanja prilagođavanja poput ove na vaše mjesto za WordPress.

4. Ručno dodajte Google Analytics kôd WordPressu u function.php

Ako se osjećate sigurnim u svoje poznavanje php-a, možete otvoriti temu svoje teme functions.php i dodajte sljedeći kôd. Obavezno zamijenite četvrti redak Google analitičkim kodom.

<?pHP
dodavanje (‘wp_footer’, ‘add_googleanalytics’);
funkcija add_googleanalytics () { ?>
// Ovdje zalijepite svoj Google Analytics kôd
<?php}
?>

Koristeći bilo koju od ovih metoda trebali ste dodati Google Analytics na svoju web lokaciju.

Google Analytics u WordPressu: Često postavljana pitanja

Evo nekoliko često postavljanih pitanja o postavljanju Google Analyticsa u WordPressu.

Koliko vremena treba da Google Analytics u WordPressu počne raditi?

Nakon instalacije možda nećete odmah početi prikazivati ​​podatke na nadzornoj ploči Google Analytics. Trebat će vam otprilike 12 do 24 sata (ili ponekad čak i 48 sati) prije nego što na vašem Google Analytics računu vidite bilo kakve podatke.

Kako mogu znati radi li Google Analytics na mojoj web stranici WordPress?

Da biste potvrdili praćenje usluge Google Analytics, morat ćete pogledati izvorni kôd svoje web lokacije.

Upotrijebite prečac na tipkovnici za pregled izvornog koda svoje web lokacije. Ako ste na Windows ili Linuxu, pritisnite Ctrl + U za prikaz izvornog koda. Ako ste na Macu, pritisnite Command + U.

Evo kako izgleda kôd za praćenje usluge Google Analytics:

kôd za praćenje google analytics

Imajte na umu da ako koristite MonsterInsights za postavljanje usluge Google Analytics, morat ćete uključiti anonimni način rada (privatno pregledavanje) u pregledniku da biste vidjeli kôd za praćenje. To je zbog činjenice da MonsterInsights ne prati vlastite posjete kako bi izbjegao skeniranje podataka s usluge Google Analytics.

Koji je najbolji dodatak Google Analytics za WordPress?

S preko 2 milijuna aktivnih instalacija, MonsterInsights je najpopularniji i sveobuhvatniji dodatak Google Analytics za WordPress. Ne samo da olakšava postavljanje Analitike, već vam omogućuje i da omogućite mnoštvo značajki za praćenje usluge Google Analytics, kao što su praćenje e-trgovine, praćenje preuzimanja itd. Bez dodirivanja jednog retka koda.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da instalirate Google Analytics na svoju WordPress web lokaciju. To je odličan način za optimizaciju web stranice, planiranje sadržaja i rast vašeg poslovanja.

Ako vam se svidio ovaj članak, možda ćete pročitati i naše najbolje analitičko rješenje za WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map