Kako instalirati i postaviti WordPress multisite mrežu

Kako instalirati i postaviti WordPress multisite mrežu


Planirate li izgraditi multisite mrežu s WordPressom? Iako se WordPress može koristiti u više svrhe, poput stvaranja bloga, izrade internetske trgovine ili izrade punopravnog web mjesta, on se također može koristiti za postavljanje višesmjerne mreže za upravljanje svim vašim web lokacijama s jednog računa.

U ovom ćemo vam članku pokazati kako instalirati i postaviti WordPress višesmjernu mrežu korak po korak.

Ovo je vrlo detaljan članak, pa smo napravili tablicu sadržaja kako bismo vam olakšali stvari. Pogledaj:

 1. Uvod u WordPress multisite mreže
 2. Kada i zašto trebate koristiti višestraničnu mrežu
 3. Odabir naziva domene i web hostinga za vašu multisite mrežu
 4. Omogućite i postavite svoju višestraničnu mrežu WordPress
 5. Započnite postavljanje multisite mreže
 6. Postavke mrežne konfiguracije
 7. Dodajte nove web lokacije u svoju WordPress i upravljajte njima
 8. Instalirajte teme i dodatke na svoju višestraničnu mrežu
 9. Otkrivanje pogrešaka

Spreman? Započnimo!

1. Uvod u WordPress multisite mreže

WordPress je najpopularnija platforma za pisanje blogova na tržištu. Ima mnoštvo značajki, uključujući i višestruke mrežne funkcionalnosti. Ako posjedujete više blogova ili WordPress web mjesta i želite njima upravljati s jednog računa, tada možete postaviti WordPress multisite mrežu.

Možete dodati nove web stranice ili blogove na svoju višestraničnu mrežu bez ikakvih problema. Za pristup tim web lokacijama morat ćete se prijaviti na svoj glavni račun. Također je savršeno rješenje kada želite da korisnici izrađuju nove web stranice ili blogove na vašem imenu domene.

Za razliku od pojedinačnog WordPress bloga ili web mjesta, mreža više web lokacija omogućuje vam prilagođavanje svake web stranice zasebno. Postavke za više web mjesta su napredne i malo je krivulje učenja kako bismo razumjeli sve mogućnosti.

2. Kada i zašto trebate koristiti višestraničnu mrežu

WordPress nudi više dodataka poput ManageWP pomoću kojih možete upravljati svim svojim web mjestima s jedne nadzorne ploče. Te dodatke treće strane lako je postaviti i zahtijevaju malo obuke.

Pa zašto biste umjesto toga trebali koristiti višestransku mrežu?

Ispod je nekoliko primjera kada bi vam bilo bolje kada koristite WordPress multisite mrežu:

 • Časopis ili blog časopisa s više nadzornika.
 • Velika poslovna web stranica s nekoliko zasebnih web mjesta za njihove podružnice.
 • Web mjesto za članstvo koje korisnicima omogućuje izradu vlastitih web lokacija.
 • Web stranica za obrazovni zavod koja omogućuje studentima vlastite web stranice ili blogove.

Ovo su najčešće okolnosti, ali možda imate drugačiji scenarij; pa pripazite da odaberete najbolju i najjednostavniju opciju za svoje web stranice.

prozodija

WordPress multisite mreže izgrađene su tako da korisnicima olakšavaju upravljanje svim njihovim web lokacijama s jedne domene. Stvara glavno okruženje u kojem kao administrator mreže imate najviše autoritete na svim svojim web mjestima.

Pogledajmo prednosti pri korištenju multisite mreže:

 • Sve vaše web lokacije mogu se upravljati s jednog računa na WordPressu.
 • Značajka WordPress uloga i dozvola omogućuje vam upravljanje svim web lokacijama kao administrator, dok svaka pojedinačna web lokacija može imati vlastite administratore web mjesta koji ne mogu pristupiti glavnoj mreži.
 • Ne morate instalirati teme i dodatke na sve svoje web lokacije zasebno. Jednostavno ih instalirajte na glavni račun i aktivirajte ih za sve svoje web stranice.
 • Štedi vrijeme na ažuriranjima WordPress-a. Čak i ako imate više od 10 web stranica, možete brzo ažurirati teme, dodatke i jezgru WordPressa iz glavne instalacije.
 • Opće postavke za sve web lokacije možete promijeniti iz svog računa na više web lokacija. Također omogućuje administratorima web mjesta da izvrše promjene na vlastitim web lokacijama i nadjačaju glavne postavke.

kontra

Iako postoji toliko prednosti upotrebe multisite mreže za WordPress, postoji nekoliko nedostataka kojih također ne možete izbjeći.

Pogledajmo neke od problema s kojima se možete suočiti s višestraničnom mrežom WordPressa:

 • Mreža više web lokacija ima više web lokacija, ali sve web stranice rade pod jednom glavnom mrežom. Ako se mreža izvrši iz bilo kojeg razloga, to će utjecati na sve vaše web lokacije.
 • Ako su vaša glavna mreža napadnuti od strane hakera ili zlonamjernog softvera, tada će biti napadnute i sve vaše web-lokacije u toj mreži.
 • Mnogi dodaci ne funkcioniraju dobro s multisiteitskim mrežama WordPress-a i morat ćete više raditi na pronalaženju alternativa.
 • Možda će vam biti teško upravljati prometom i propusnošću na svim web mjestima na vašoj mreži. Općenito, propusni opseg treba biti jednako podjeljen između svih vaših web lokacija, ali jedna ranjivost može utjecati na sve ostale web stranice.
 • Neke tvrtke za web hosting ne podržavaju WordPress multisite mreže.

Ako i dalje planirate postavljanje višestranske mreže, nastavite čitati u nastavku.

3. Odabir imena domene i web hostinga za vašu višestraničnu mrežu

Sada kada znate puno o multisiteovskim mrežama WordPressa, provest ćemo vas kroz zahtjeve za postavljanje.

Prvo što će vam trebati je naziv domene i web hosting. Što se tiče hostinga, znate da multisite mreža ima više web mjesta, što znači da će vam trebati web hosting usluga koji može bez problema upravljati svim vašim resursima..

Postoje različite vrste web hostinga, uključujući zajednički hosting, VPS hosting, posvećeno poslužitelj hosting itd.

Za mrežu s više web lokacija preporučuje se korištenje VPS hostinga ili namjenskih poslužitelja. Postoji mnogo hosting tvrtki koje nude VPS / namjenske hosting poslužitelje. Neki od njih su:

 1. Bluehost
 2. WPEngine
 3. SiteGround

Ovi pružatelji hostinga su najbolji u industriji i svi nude sjajan web hosting za glatko pokretanje WordPress multisite mreže.

Preporučujemo upotrebu Bluehosta. Oni su službeni WordPress partneri i jedna od najboljih WordPress hosting tvrtki na svijetu. Bluehost također nudi besplatno ime domene i SSL certifikat s bilo kojim hosting planom. Također možete platiti godišnje i uštedjeti velike na Bluehostu.

Sve vaše web lokacije u višestraničnoj mreži koristit će isto ime domene s poddomenama (primjer: https://site.mydomain.com) ili mapama u korijenu (primjer: https://mydomain.com/site/).

I poddomene i poddirektori imaju svoje pojedinačne zahtjeve.

Za poddomene trebate postaviti pododređene zamjenske znakove. Jednostavno se prijavite na cPanel svog hosting računa. U području Domene morat ćete kliknuti na opciju “Poddomene”.

Preusmjerit će vas na novu stranicu. U datom polju morat ćete unijeti * i obavezno imati naziv svoje domene pored njega na padajućem izborniku.

Poddomena zamjenskih znakova

Klikni na Stvoriti gumb za pravilno postavljanje poddomene wildcard za vašu glavnu domenu.

Za podmape ili mape u korijenu trebat ćete samo omogućiti prilično permalinks i vaša će multisite mreža raditi na njima.

Nakon postavljanja, morat ćete napraviti web mjesto za WordPress za nastavak.

4. Omogući i postavi WordPress multisite mrežu

Jednom kada budete spremni za WordPress web mjesto, vrijeme je da omogućite svoju višestraničnu mrežu. Mreža više web lokacija spremna je značajka u WordPressu i ne trebaju vam daljnje instalacije na vašem web mjestu.

Bilješka: Ako planirate omogućiti više web mjesta na postojećoj WordPress web stranici, preporučujemo vam da napravite cjelovitu sigurnosnu kopiju vaše web stranice pomoću BackupBuddy ili UpdraftPlus.

Kad ste spremni, nastavite i povežite se s FTP klijentom ili se prijavite u cPanel sa svojim korisničkim imenom i zaporkom. Trebat ćete urediti wp-config.php datoteku svoje WordPress instalacije.

U datoteci wp-config.php trebali biste potražiti / * To je sve, prestanite s uređivanjem! Sretno bloganje. * / redak i dodajte ovaj kôd iznad njega:

/ * Multisite * /
define (‘WP_ALLOW_MULTISITE’, istina);

Nakon toga možete spremiti datoteku. Ako ste preuzeli wp-config.php datoteku s FTP klijenta, obavezno je vratite nakon uređivanja. Gore navedeni kôd omogućuje WordPress multisite funkcionalnost.

5. Pokrenite Postavljanje multisite mreže

Nakon što je omogućena višestranska mreža, morat ćete postaviti mrežu na vašem WordPress web mjestu.

Započnite deaktiviranjem svih vaših dodataka kako ne bi utjecali na vašu višestraničnu mrežu. Idi na Dodaci »Instalirani dodaci stranicu i provjerite sve vaše dodatke. Sada na padajućem izborniku odaberite opciju “Deaktiviraj” i pritisnite gumb “Primjeni” da deaktivirate sve svoje instalirane dodatke.

Deaktiviraj dodatke

Zatim trebate prijeći na Alati »Postavljanje mreže stranicu za postavljanje mreže.

Postavljanje mreže

Dodajte pojedinosti o mreži kao što su naslov i adresa e-pošte administratora. Nakon toga pritisnite gumb “Instaliraj”.

Sada ćete vidjeti kôd koji morate dodati u svoje .htaccess i wp-config.php datoteke kako biste dovršili postavljanje.

Kôd za dodavanje u htaccess

Datoteke možete uređivati ​​pomoću FTP klijenta ili se prijaviti putem cPanela. Ažurirajte datoteke nakon dodavanja gornjeg koda.

Vratite se na svoju administrativnu stranicu WordPress i ponovno se prijavite da biste pravilno započeli koristiti svoju višestransku mrežu.

6. Postavke mrežne konfiguracije

Jednom kada ste prijavljeni, morat ćete se obratiti Moje web stranice »Mrežni administrator» Nadzorna ploča s gornjeg izbornika WordPressa za konfiguriranje postavki multisite mreže.

Mrežna nadzorna ploča

Odatle možete administrirati svoju višestraničnu mrežu dodavanjem novih web mjesta, stvaranjem novih korisnika, instaliranjem tema i dodavanjem dodataka. Također će vam pokazati i widget “Right Now” za trenutno obavljanje mrežnih zadataka.

Trebate otići u izbornik “Settings” da biste promijenili mrežne postavke.

Mrežne postavke

Prikazat će se naziv mreže i polja e-pošte mrežnog administratora. Budući da ste te podatke unijeli prilikom postavljanja svoje multisite mreže, možete je ostaviti kakvu jeste.

Omogući nove registracije

Jedna od najvažnijih mrežnih postavki uključuje omogućavanje registracije korisnika i web mjesta na vašoj multisite mreži. Ova je postavka onemogućena prema zadanim postavkama i trebat ćete je konfigurirati.

Jednostavno idite na “Postavke registracije” i tamo ćete pronaći više opcija.

Možete dopustiti registracije korisničkih računa ili prijavljeni korisnici mogu registrirati nove web lokacije. Također vam daje mogućnost omogućavanja obje postavke u cjelini.

Postavke registracije

Postavku ‘Obavijest o registraciji’ možete omogućiti da budete obaviješteni kad god se novi korisnik ili nova web lokacija registriraju na vašoj višestraničnoj mreži WordPress.

Ako provjerite postavku “Dodaj nove korisnike”, administratori web mjesta mogu stvoriti korisnike.

Dodajte nove korisnike

Također možete ograničiti nove registracije web mjesta na određene domene dodavanjem imena domena u tekstualnom području ‘Ograničena registracija e-pošte’. Na taj način možete ograničiti registracije web mjesta na vlastito ime domene.

U tekstualnom području ‘Zabranjene domene e-pošte’ trebali biste unijeti nazive domena kojima želite zabraniti stvaranje novih web lokacija.

Izmijenite nove mogućnosti web mjesta

Kada se registrira nova web lokacija, morat ćete poslati e-poštu dobrodošlice administratoru ili korisniku koji ju je stvorio. Novo web mjesto također će imati post, stranicu i odjeljak komentara baš kao i zadana WordPress instalacija.

U “Nove postavke web mjesta” možete dodati sadržaj dobrodošlice za sve nove registracije web mjesta na vašoj višestraničnoj mreži WordPress..

Nove postavke web mjesta

Mrežni administrator kasnije može ažurirati ove postavke.

Postavke za prijenos datoteka

Nove web lokacije registrirane na vašoj multisite mreži imaju zadane postavke slične uobičajenoj instalaciji WordPressa. Ovo također uključuje postavke prijenosa datoteke.

Međutim, važno je kontrolirati ukupnu veličinu učitavanja datoteka, tako da su resursi poslužitelja jednako podijeljeni na svim vašim web mjestima. Jednostavno označite opciju “Prostor za prijenos web mjesta” da biste dodali vrijednost za ograničavanje ukupne veličine datoteka. Ova vrijednost stvorit će ograničenje za sve web lokacije na vašoj mreži.

Prijenos postavki

Također vam omogućuje definiranje formata datoteka i postavljanje ograničenja za svako učitavanje datoteka na web mjesta.

Postavke izbornika

Sada možete otići u odjeljak “Postavke izbornika” i omogućiti dodatke za upravljanje dodacima. Nakon omogućavanja prikazat će izbornik dodataka administratorima web mjesta.

Postavke izbornika

Administratori web mjesta mogu aktivirati ili deaktivirati dodatke koji su instalirani na njihovim web lokacijama. Neće imati mogućnost instaliranja ili brisanja dodataka.

Kliknite gumb “Spremi promjene” za spremanje ovih postavki.

7. Dodajte i upravljajte novim web mjestima u svoju WordPress multisite mrežu

Nakon što završite s postavkama, možete dodati novu web lokaciju iz Web lokacije »Dodaj novo stranicu s lijevog izbornika u vašoj multisite mreži.

Dodajte novo web mjesto

U polju “Adresa web lokacije (URL)” morat ćete unijeti URL svoje nove web lokacije. U polju “Naslov web mjesta” možete dodati naslov web lokacije i dodati adresu e-pošte administratora. Provjerite razlikuje li se ova e-pošta od adrese e-pošte vašeg mrežnog administratora.

Sve obavijesti, uključujući korisničko ime i lozinku za ovu novu stranicu, bit će poslane na adresu e-pošte koju ste unijeli.

Kliknite gumb “Dodaj web lokaciju” da biste stvorili novu web lokaciju.

Prema uputama, novi će se korisnik stvoriti ako adresa e-pošte prethodno nije u bazi podataka, a detalji će biti poslani vašem novom korisniku..

8. Instalirajte teme i dodatke na svoju multisite mrežu

Najbolji dio multisite mreže je što na glavnu instalaciju možete instalirati sve teme i dodatke koji će biti dostupni za sve vaše web stranice.

Administratori web mjesta mogu samo aktivirati ili deaktivirati teme i dodatke. Oni nemaju dozvolu za instaliranje ili brisanje resursa na svojim web lokacijama.

Instalirajte i aktivirajte temu

Da biste instalirali temu, morat ćete ići na Teme »Dodaj novo s vaše multisite mreže. Više pojedinosti potražite u našem članku o tome kako instalirati WordPress temu.

Nakon instaliranja, možete kliknuti na vezu “Omogućavanje mreže” ispod naziva teme kako bi bila dostupna za sve web lokacije na vašoj mreži.

Teme za mrežno omogućavanje

Ako želite sakriti temu sa svojih web lokacija, kliknite vezu “Onemogući mrežu” ispod nje.

Instalirajte i aktivirajte dodatak

Da biste instalirali dodatak, morat ćete krenuti Dodaci »Dodaj novo s upravljačke ploče vašeg mrežnog administratora. Za dodatnu pomoć, pogledajte naš članak o tome kako instalirati WordPress dodatak.

Mrežna aktivacija

Za razliku od tema, možete kliknuti na opciju ‘Network Activate’ ispod svakog dodatka kako biste je učinili dostupnom web lokacijama na vašoj multisite mreži.

Provjerite jeste li već omogućili izbornik dodataka iz postavki mrežnog izbornika.

9. Otklanjanje pogrešaka

Do sada ste naučili kako postaviti višestraničnu mrežu. Važno je znati da jednostavna pogreška može uzrokovati veliku pogrešku u vašoj mreži. Neki od uobičajenih problema uključuju pogrešku u konfiguraciji zamjenskih znakova.

Trebat ćete razgovarati s korisničkim timom vašeg davatelja web hosting usluga i pitati ih podržavaju li pododređene zamjenske znakove.

Ako koristite podimenike i vaši se korisnici ne mogu prijaviti na svoje web stranice, morat ćete izvršiti nekoliko promjena u svojoj wp-config.php datoteci.

U wp-config.php potražite:

define (‘SUBDOMAIN_INSTALL’, netočno);

i zamijenite ga s:

define (‘SUBDOMAIN_INSTALL’, ‘false’);

To bi trebalo popraviti pogrešku u prijavi.

U slučaju da vaš web domaćin ne podržava WordPress multisite značajku, lako se prebacite na novi web domaćin ili pogledajte ovaj članak o najboljim dodacima za WordPress multisite mreže.

To je sve. Nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao da naučite kako instalirati i postaviti WordPress multisite mrežu. Možda ćete htjeti pogledati i naš članak o 100+ zanimljivih statistika i činjenica WordPress-a.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map