Kako lako stvoriti višejezičnu web stranicu WordPress (korak po korak)

kako izraditi višejezičnu web stranicu wordpressa


Želite li svoju WordPress stranicu učiniti dostupnom na više jezika? Ako vaša web stranica postane višejezična, možete privući i angažirati mnogo širu publiku. Iako je stvaranje višejezične web stranice u većini slučajeva samo za programere, to je vrlo jednostavno za samostalno raditi s WordPressom koristeći WordPress dodatak za prijevod.

U ovom ćemo vam članku pokazati kako na jednostavan način stvoriti višejezičnu web stranicu WordPress koristeći najpopularniji višejezični dodatak, WPML.

Zašto stvarati višejezične WordPress stranice koristeći WPML?

Ako vaše poslovanje opslužuje raznoliku skupinu ljudi iz različitih dijelova svijeta koji svi govore svoj jezik, morat ćete učiniti svoje web mjesto višejezičnim. Slično tome, obrazovnim zavodima i međunarodnim organizacijama s korisnicima iz različitih zemalja potrebna je višejezična web stranica kako bi uspjeli.

Ali kako stvoriti jedan?

Jedna je mogućnost stvaranje više poddomena za vaše web mjesto i instaliranje jednog jezika za svaku od poddomena. Ali ova metoda je velika gnjavaža. Postavljanje i upravljanje više poddomena zahtijeva mnogo vremena i resursa. Uz to, može biti skupo ako trebate angažirati programera koji će obavljati posao umjesto vas.

WordPress, u kombinaciji s WPML dodatkom, rješava ove probleme i pruža vam jednostavno i jednostavno rješenje za stvaranje višejezične stranice.

WPML omogućava vam da instalirate više jezika u istu WordPress instalaciju, tako da ne trebate stvarati poddomene za svaki jezik. Da i ne spominjemo, to je tako jednostavno i brzo da svatko može lako postaviti višejezičnu web lokaciju bez dodirivanja bilo kojeg koda.

U skladu s tim, pogledajmo kako možete stvoriti višejezično web mjesto za WordPress koristeći WPML u nekoliko brzih koraka.

Izgradnja višejezične stranice za WordPress s WPML-om

WPML je dodatak za prijevod koji vam pomaže u prevođenju vaše WordPress web stranice. Ali prvo, trebat ćete stvoriti web stranicu na jednom jedinom jeziku.

Da biste stvorili web mjesto, trebat će vam naziv domene i usluga hostinga. Naziv domene internetska je adresa vaše web lokacije, a hosting je virtualni prostor u kojem se pohranjuju datoteke vaše web lokacije.

Naziv domene obično košta oko 14 USD godišnje, a usluga hostinga košta oko 7 USD mjesečno. Kad tek započinjete, ti se troškovi mogu zbrojiti i osjećati se pretjerano skupim. Stoga, kako bismo vam olakšali financijske bolove, sklopili smo posao s Bluehostom kako bismo korisnicima pružili ekskluzivni popust. Sada možete dobiti besplatnu domenu plus WordPress hosting za samo 2,75 dolara mjesečno pomoću našeg ekskluzivnog kupona Bluehost.

Ako ste novi u WordPressu, pročitajte vodič za početnike za izradu WordPress web mjesta lako.

Nakon što stvorite WordPress web mjesto na svom odabranom jeziku, tada možete svojoj web stranici dodati prijevode različitih jezika.

1. korak: instalirajte WPML i postavite višejezične opcije

Prvo što ćete trebati učiniti je instalirati i aktivirati WPML dodatak na vašem WordPress web mjestu.

Nakon što se uspješno aktivira, vidjet ćete okvir s obavijestima na vrhu vaše nadzorne ploče WordPress sa i Konfigurirajte WPML dugme. Jednostavno kliknite gumb za pokretanje konfiguracije.

Konfiguracija-WPML-notif

Tada ćete moći vidjeti čarobnjaka za postavljanje WPML-a.

WPML-čarobnjak za postavljanje

U prvom koraku WPML će automatski otkriti primarni jezik vaše web lokacije WordPress. Možete ga promijeniti ako želite ili ako je pogrešno otkrio.

Klikni na Sljedeći gumb za nastavak.

Nakon toga od vas će se tražiti da odaberete jezike koje želite omogućiti za svoju web lokaciju. Jednostavno odaberite jezike i kliknite gumb Sljedeći dugme.

odabir-jezici-WPML-postavljanje

Sada ćete vidjeti opcije izmjenjivača jezika u trećem koraku postupka postavljanja WPML-a. Prebacivač jezika omogućit će korisnicima da pogledaju sadržaj vaše web stranice na svom željenom jeziku. Obično se pojavljuje u obliku padajućeg popisa ili zbirke zastava na vašoj web lokaciji.

WPML-jezične preklopnik s opcijama

Od tamo jednostavno možete organizirati redoslijed jezika povlačenjem i ispuštanjem.

Ispod toga prikazat će vam se opcije dodavanja prebacivača jezika na vašu web lokaciju. Možete dodati jezični preklopnik u svoj navigacijski izbornik, područje widgeta ili područje podnožja. Također dodajete veze na prijevod postova prije ili nakon svakog dijela sadržaja.

dodatak WPML-jezik-switcher

Da biste dodali preklopnik jezika u svoj navigacijski izbornik, kliknite ikonu Dodajte novu preklopnicu jezika u izbornik gumb u Prebacivač jezika izbornika odjeljak.

Zatim, Novi preklopnik jezika izbornika opcije će se pojaviti u skočnom prozoru.

dodatak izbornik jezika-switcher

Možete odabrati izbornik na svojoj web lokaciji da biste prikazali prebacivač jezika. Zatim možete postaviti položaj preklopnika jezika u izborniku; prikažite ga kao prvu stavku izbornika ili zadnju stavku izbornika.

Zatim možete odabrati kako želite prikazati stavku izbornika za prebacivanje jezika. Možete ga prikazati kao padajući ili popis jezika.

Zatim možete odabrati što ćete uključiti u stavku izbornika prebacivača jezika. Možete odabrati što želite prikazati jednostavnim potvrdnim okvirima.

Konačno, možete postaviti boje jezičke tipke.

Dok konfigurirate sve mogućnosti, promjene ćete moći vidjeti u okviru za pregled s desne strane.

Nakon što ste zadovoljni, kliknite gumb Uštedjeti dugme.

Slično tome, možete dodati i prebacivač jezika na druge lokacije. Međutim, ako želite dodati prebacivač jezika samo u navigacijski izbornik, jednostavno možete kliknuti Sljedeći dugme.

Sada ste u zadnjem koraku postupka postavljanja WPML-a. U ovom ćete koraku morati unijeti ključ svoje web lokacije.

registar-WPML

Ključ mjesta možete dobiti s vašeg WPML računa. Jednostavno kopirajte ključ i zalijepite ga u okvir te kliknite na Registar dugme.

To je to! Uspješno ste dovršili konfiguraciju WPML-a na vašem web mjestu WordPress.

2. korak: Dodavanje višejezičnog sadržaja u WordPress postove i stranice

Sada kada ste postavili WPML na svojoj web stranici WordPress, spremni ste dodati višejezični sadržaj na svoju web lokaciju.

WPML vam omogućuje lako prevođenje WordPress postova, stranica, oznaka, kategorija i tema na bilo koji jezik koji želite.

Da biste stvorili prijevod za postojeće WordPress postove, idite na Poruke »Sve poruke. Tamo ćete vidjeti svoje ukupne postove, kao i broj svojih postova po jeziku.

prijevod-button-sve-upise

WordPress automatski prepoznaje primarni jezik vaše web lokacije i pokazuje da dodajete gumbe za svaki odabrani jezik pored svojih postova. Morat ćete kliknuti gumb za dodavanje ispod jezika da biste prevodili post.

Za ovaj smo udžbenik kliknuli gumb Dodaj ispod francuskog jezika.

Novi-traslation-post-WPML

Sada ćete na vrhu uređivača vidjeti naziv / zastavu jezika. A, vidjet ćete i Jezik meta okvir dodan s desne strane uređivača postova.

Prevedeni sadržaj možete dodati u područje posta i objaviti ga. Ako nemate znanje jezika na tom jeziku, možete dodajte nove korisnike i autore na svoju web lokaciju za prevođenje vašeg sadržaja.

Također, možete koristiti WPML modul upravljanja prijevodom i upravljajte prevoditeljima na vašoj web lokaciji.

Korak 3: Dodavanje prijevoda za kategorije i oznake

WPML vam omogućuje lako prevođenje WordPress kategorija, oznaka ili bilo koje druge prilagođene taksonomije na bilo koji jezik koji želite.

Da biste ih preveli, morat ćete krenuti WPML »Prijevod taksonomije s vaše WordPress nadzorne ploče.

Zatim ćete u sljedećem koraku trebati odabrati taksonomiju koju želite prevesti.

taksonomija-prijevod-WPML

Za ovaj tutorial smo odabrali Kategorije. Sad učitava sve kategorije vaše web lokacije. Tamo ćete vidjeti gumbe dodavanja uz vaše izraze taksonomije.

traslate-kategorije-WPML

Jednostavno kliknite gumb Dodaj ispod jezika / zastave da biste preveli svoju taksonomiju.

Korak 4: Dodavanje prijevoda za navigacijske izbornike

Za prijevod vaših navigacijskih izbornika WordPress posjetite Izgled »Izbornici s vaše WordPress nadzorne ploče. Tada ćete morati odabrati izbornik koji želite prevesti.

dodatak izbornik-prijevod

Sada ćete vidjeti dodavanje gumba za prijevod svog izbornika WordPress. Jednostavno kliknite gumb da biste preveli izbornik.

Nakon što stvorite prijevod izbornika, morat ćete dodati iste stavke izbornika kao u izborniku vašeg primarnog jezika.

urediti traslated-izbornik

Ako kao stavke izbornika imate postove, stranice i kategorije, prvo ćete ih morati prevesti kao što je prikazano u koraku 2. Nakon toga možete ih dodati s kartica s lijeve strane u Izbornik Uredi ploča.

Jednom kada dodate i upravljate svim stavkama izbornika, kliknite gumb Spremi izbornik dugme.

Korak 5: Prevođenje tema, dodataka i drugog teksta

WPML vam omogućuje i prevođenje WordPress dodataka i tema.

Da biste ih preveli, morat ćete krenuti WPML »Lokalizacija tema i dodataka s vaše WordPress nadzorne ploče.

Tema-plugin-lokalizacija

Prema zadanim postavkama vidjet ćete Nemojte koristiti String Translation za prevođenje teme i dodataka označeno i potvrdni okvir ispod toga. Možete potvrditi potvrdni okvir postoje li datoteke s prijevodom za vašu temu. Međutim, ovo funkcionira samo sa službenim temama WordPress.org.

Dakle, WPML dolazi s a WPML modul prijevoda kako biste mogli pravilno prevesti temu i dodatke. Pomoću ovog modula možete prevesti prilagođena polja, widgete i drugi tekst na svojoj web lokaciji.

Također, pogledajte ovu recenziju TranslatePressa. TranslatePress je alternativa WPML-u.

Nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao da naučite kako lako stvoriti višejezično web mjesto za WordPress pomoću WPML-a. Možda ćete također htjeti provjeriti naš vodič o 25 zakonitih načina zaraditi novac bloganjem na mreži.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map