Kako pravilno premjestiti WordPress na novo ime domene

Kako pravilno premjestiti svoju WordPress stranicu na novo ime domene


Želite li prenijeti svoju web stranicu WordPress s jednog imena domene na drugu domenu na istom poslužitelju? Prijelaz na novo ime domene može utjecati na rangiranje vaše web stranice. Da biste smanjili taj utjecaj, morat ćete slijediti određeni korak po korak postupak da biste vratili svoju poziciju pretraživanja nakon prijenosa web lokacije..

U ovom ćemo vam članku pokazati kako pravilno premjestiti web mjesto WordPress na novo ime domene uz minimalan učinak na SEO.

Korak 0. Procijenite svoju WordPress web lokaciju

Premještanje web mjesta WordPress na novo ime domene potpuno je drugačiji proces od prelaska vaše web stranice s jednog web hostinga na drugi. Za postupak opisan u ovom vodiču, imat ćete isti web hosting, ali novo ime domene. Ako niste sigurni koji vam postupak treba, pročitajte naš članak o razlici između naziva domene i web hostinga.

Prije nego što započnemo, trebali biste provjeriti funkcionira li vaša web stranica WordPress na vašem trenutnom nazivu domene i jeste li uspješno vaše novo ime domene. Ako još nemate svoje novo ime domene, onda ga možete kupiti u bilo kojem od najboljih registra registra domena na tržištu.

Povezano: Najbolji alat za generiranje imena web stranica (besplatno)

Provjerite da li imate pristup cPanelu za svoju web stranicu i da li možete povezati svoje web mjesto s FTP klijentom. Kad dvaput provjerite sve ove faktore, možete krenuti naprijed i započeti postupak premještanja.

Bilješka: Važno je da znate da je blagi učinak na promet vaše web stranice normalan kad mijenjate domene. Međutim, mi ćemo vam pomoći, korak po korak, da postignete svoje ciljeve bez gubitka kontrole nad ljestvicom svojih pretraživača.

Spreman? Započnimo.

Korak 1. Stvorite potpunu sigurnosnu kopiju WordPress-a

Za početak trebat će vam potpuna sigurnosna kopija web mjesta WordPress. Možete pronaći mnoge WordPress rezervne dodatke, ali toplo preporučujemo korištenje dodatka Duplicator za ovaj postupak.

Duplicator je besplatni dodatak za sigurnosno kopiranje i migraciju WordPressa.

Prvo što biste trebali učiniti je instalirati dodatak Duplicator. Ako vam je potrebna pomoć, potražite naš vodič o tome kako instalirati WordPress dodatak.

Nakon aktivacije, vidjet ćete novi izbornik “Umnožak” u administracijskom okruženju web stranice. Trebat ćete ići na Umnožak »Paketi stranicu i stvoriti novi paket.

Napravite novi paket

Na sljedećoj stranici možete dati ime novom paketu, odabrati mjesto pohrane, odabrati vrstu arhive i kliknuti gumb ‘Dalje’.

Skenirat će vašu web lokaciju i trebat ćete pričekati nekoliko minuta dok se skeniranje dovrši.

Skeniranje web stranice

Kada se skeniranje uspješno završi, možete nastaviti i pritisnuti gumb ‘Sastavi’ da biste stvorili potpunu sigurnosnu kopiju vaše WordPress web stranice.

Izradite sigurnosnu kopiju

Ovisno o veličini vaše web stranice i medijskih datoteka, postupak izrade sigurnosne kopije može potrajati nekoliko minuta.

Nakon uspješnog završetka, naći ćete datoteke “Instalatora” i “Arhiviraj” za preuzimanje kao paket. Također možete kliknuti na opciju ‘1-Click Download’ da biste ih odmah preuzeli na svoje računalo.

Preuzmite datoteke

U ovom paketu imat ćete Arhivsku datoteku koja sadrži dvostruku verziju web mjesta WordPress. Pomoću ove web stranice prebacit ćete na novo ime domene. Dok vam instalacijska datoteka može pomoći pri automatizaciji i pokretanju procesa migracije.

Korak 2. Postavljanje baze podataka za novu domenu

Trebat će vam baza podataka na vašem web hostingu za vaše novo ime domene. Ova će baza podataka pohraniti WordPress datoteke i skripte za vaše web mjesto.

Bilješka: Ako imate rezervnu bazu podataka, možete prijeći na sljedeći korak izravno. U suprotnom, nastavite s ovim korakom.

Za stvaranje nove baze podataka morat ćete se prijaviti na svoj cPanel račun. Jednom kada ste prijavljeni, možete prijeći na Baze podataka »MySQL baze podataka mogućnost za nastavak.

MySQL baze podataka

Zatim ćete trebati unijeti naziv nove baze podataka i pritisnuti gumb “Stvori bazu podataka”.

Stvorite novu bazu podataka

Nova baza podataka bit će stvorena na računu cPanela vaše web stranice.

Nakon toga, morat ćete skočiti na odjeljak MySQL Korisnici u nastavku. Unesite korisničko ime, lozinku i kliknite gumb “Kreiraj korisnika”.

Stvorite novog korisnika

Sada ćete imati novu bazu podataka i novog korisnika. Morate ih povezati kako bi korisnik mogao raditi za bazu podataka.

U odjeljku “Dodavanje korisnika u bazu podataka” morat ćete odabrati korisnika kojeg ste upravo stvorili i tada možete odabrati novu bazu podataka. Kliknite gumb “Dodaj” kako biste ih povezali.

Dodavanje korisnika u bazu podataka

Nakon dodavanja spremni ste prebaciti web mjesto sa starog imena domene na novo ime domene. Kopirajte podatke (uključujući ime baze podataka, korisnika i lozinku) u bilježnicu. Trebat će vam ovo kasnije!

Korak 3. Prenesite datoteke sigurnosne kopije WordPress

Na računalo su preuzete datoteke programa “Installer” i “Arhiva”.

Sada se morate prijaviti u svoje novo ime domene pomoću FTP klijenta. U korijenski direktorij možete prenijeti datoteke za instalaciju i arhiviranje.

Prenesite datoteke u korijen

Nakon prijenosa datoteka možete nastaviti i posjetiti ovaj URL na kartici preglednika:

http://newsite.com/installer.php

U ovom će URL-u ‘newsite.com’ biti zamijenjeno novim imenom domene, a installer.php može pomoći u migraciji kao što je gore navedeno.

Jednom kada pokrenete ovaj URL, proces migracije započet će se automatski.

Započnite migraciju

Na sljedećem zaslonu možete sve postavke ostaviti onakvima kakve jesu. Započnite provjerom mogućnosti i uvjeta. Za nastavak kliknite gumb “Dalje”.

Zatim je potrebno unijeti podatke baze podataka.

U polje Host unesite “localhost”, a druga polja će dobiti detalje koje ste prethodno kopirali.

Unesite podatke baze podataka

Obavezno kliknite gumb “Dalje”.

Nakon toga će prenijeti vaše WordPress datoteke sigurnosnih kopija u bazu podataka koju ste stvorili za novo ime domene.

Prikazat će se nove postavke, uključujući URL, put i naslov vaše nove domene. Ako su podaci točni, pritisnite gumb “Dalje”.

Ažurirajte podatke

Proces će biti završen i vaše će web mjesto uspješno premjestiti u vaše novo ime domene.

Prijava za administratore

Konačno, vidjet ćete gumb “Prijava za administratore” koji će vas odvesti na stranicu za prijavu u WordPress za vaše novo ime domene.

Korak 4. Dodajte trajna preusmjeravanja

Premjestili ste svoju web lokaciju na novo ime domene, ali na tražilicama možda još uvijek postoje tragovi vašeg starog imena domene. To može odvratiti pažnju vašim korisnicima, a također nije dobro i za vaš SEO.

Da biste to izbjegli, morate postaviti 301 trajno preusmjeravanje.

Trajne preusmjeravanja osiguravaju da će se vaši korisnici koji posjećuju sa URL-a stare domene automatski preusmjeriti na vaše novo ime domene.

Prvo, morat ćete povezati svoju staru web lokaciju pomoću FTP klijenta. Potražite .htaccess datoteku u svom korijenskom direktoriju i uredite je.

Ovaj kôd morat ćete dodati iznad drugog koda u vašoj .htaccess datoteci:

#Options + FollowSymLinks
Prepiši ponovo
RewriteRule ^ (. *) $ Http://www.newsite.com/$1 [R = 301, L]

U ovom kôdu morat ćete promijeniti URL (http://www.newsite.com/) u novo ime domene.

RewriteEngine će osigurati da posjetitelji koji slijede na vaš stari URL budu preusmjereni na vaš novi URL domene.

Možete testirati preusmjeravanje posjetom svoje staro ime domene. To bi vas automatski trebalo preusmjeriti na vašu web lokaciju na vašoj novoj domeni. Ako postoji problem, možete se obratiti svom pružatelju usluga web hostinga za postavljanje preusmjeravanja.

Korak 5. Obavijestite Google o promjeni adrese

Preusmjeravanje će pomoći vašim korisnicima da vašu web lokaciju vide na novom nazivu domene. O toj promjeni trebate obavijestiti i Google kako bi Google mogao tražiti novo ime domene i prikazati ga u svojim rezultatima pretraživanja za svoje korisnike.

Započnite dodavanjem nove domene na Google Search Console. Provjerite ovo kompletno vodič za Google Search Console za pomoć.

Nakon toga morat ćete prijeći na staru verziju Google Search Console da biste koristili alat “Promjena adrese”.

Idite na staru verziju Google konzole

Jednostavno prebacite se na staro ime domene u padajućem izborniku pored gumba “Koristi novu pretraživačku konzolu”. Zatim kliknite na ikonu postavki i odaberite “Promjena adrese”.

Promjena adrese

Ovo će pokrenuti alat Promjena adrese. Možete odabrati novu web stranicu, testirati trajne preusmjeravanja 301 i poslati svoje web mjesto kako biste obavijestili Google o promjeni adrese.

Čarobnjak za promjenu adrese

Ovaj će korak Google obavijestiti o vašem nedavnom prebacivanju imena domene na vašoj web lokaciji, a tražilici će biti lakše indeksirati vaš novi URL.

Korak 6. Ažurirajte svoje korisnike

Slijedom gore navedenih koraka osigurali ste da će vaši korisnici biti preusmjereni na vaše novo ime domene. Međutim, možete ih i osobno obavijestiti o ovoj promjeni adrese domene vaše web lokacije.

Najjednostavniji način to je objavljivanjem članka s ažuriranjem i dijeljenja na društvenim mrežama sa svojim korisnicima. Možete također poslati ažuriranje na svoj popis e-pošte i obavijestiti ih o promjeni.

U e-pošti možete zatražiti od korisnika da testiraju vašu web stranicu i obavijestiti vas ako pronađu bilo koji problem. Tako ćete svojim korisnicima zapamtiti novi naziv vaše domene i dobit ćete uvid od više ljudi.

Ne propustite ovaj korak po korak članak o tome kako prenijeti WordPress s lokalnog poslužitelja na web mjesto uživo.

Nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao da naučite kako pravilno premjestiti svoju WordPress web lokaciju na novo ime domene. Možda ćete također htjeti provjeriti naš članak o tome kako premjestiti web mjesto s WordPress.com na WordPress.org bez gubitka podataka.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map