Vrhunski vodič za uvjetne oznake programa WordPress

WordPress uvjetne oznake odlična su značajka WordPress-a koja vam omogućuje kontrolu sadržaja koji se prikazuje na stranici. Postoje uvjetne oznake za različita područja vaše web stranice, kao što su vaša početna stranica, postovi na blogu i stranice. To vam omogućuje da promijenite ono što se prikazuje oko vaše web stranice. Na primjer, možete promijeniti logotip svoje web lokacije u različitim područjima vaše web stranice.


U ovom će vam udžbeniku objasniti koje su vam uvjetne oznake dostupne i pokazati kako se mogu koristiti u temama i dodacima.

Kako rade uvjetne oznake WordPressa

Uvjetne oznake su logičan tip podataka koji može vratiti samo istinu ili laž. Oznaka is_home (), na primjer, odnosi se na indeks bloga. Ovu oznaku možemo koristiti za prikaz poruke posjetiteljima našeg bloga. Ova se poruka neće prikazivati ​​drugdje.

Kod je jednostavan. Sve što radimo u nastavku provjeravamo je li prikazana stranica indeksna stranica bloga. Ako jest, prikazujemo našu poruku.

<?pHP

ako je (is_home ()) {

jeka "Dobrodošli na naš blog!!";

}

?>

Navedeno je osnovni primjer onoga što se može postići korištenjem uvjetnih oznaka, no to je u suštini sve. Jednostavno provjeravate vrstu stranice koja se prikazuje. Ovisno o tome je li rezultat istinit ili lažan, aktivira se još jedan dio koda.

Prije nego što razmotrimo više primjera upotrebe uvjetnih oznaka, prvo pogledajmo popularne uvjetne oznake za koje ćete vjerojatno koristiti vaše WordPress teme.

 • is_home () – Provjerava je li prikazan indeks posta na blogu. Ovo može biti, ali ne mora biti i vaša početna stranica.
 • is_front_page () – Provjerava prikazuje li se vaša početna stranica. Ovo funkcionira jesu li vaše postavke naslovne stranice postavljene za prikazivanje postova na blogovima (tj. Indeks bloga) ili statičke stranice.
 • je slobodan() – Provjerava prikazuje li se bilo koja vrsta pojedinačnog posta (osim privitaka).
 • is_attachment () – Provjerava je li prilog prikazan.
 • is_page () – Provjerava prikazuje li se stranica.
 • is_singular () – Provjerava prikazuje li se jedan post, privitak ili stranica. Točno se vraća ako je ispunjen bilo koji od ovih uvjeta.
 • is_category () – Provjerava prikazuje li se stranica s arhivom kategorija.
 • is_search () – Provjerava prikazuje li se stranica s rezultatima pretraživanja.
 • is_tag () – Provjerava prikazuje li se arhiva oznaka.
 • is_author () – Provjerava je li prikazana stranica s arhivom autora.
 • is_archive () – Provjerava prikazuje li se bilo koja vrsta arhivske stranice, uključujući kategoriju, oznaku, datum i arhive autora.
 • is_sticky () – Provjerava je li post definiran kao ljepljiv.
 • is_multi_author () – Provjerava je li više autora objavljeno na web mjestu. Točno se vraća ako su dvije ili više ljudi objavile postove. Ako je samo jedan autor objavio postove ili ako uopšte nije ni jedan objavljen, vraća se lažni.

Postoji šest uvjetnih oznaka koje će se također smatrati korisnim. Te se oznake odnose na stranice arhiva datuma. Na primjer, URL http://www.yourwebsite.com/2013/12/ je arhivska stranica na temelju mjeseca.

Ako se bilo koja od sljedećih uvjetnih oznaka vrati istinom, is_archive () će biti istinita.

 • is_date () – Provjerava je li riječ o arhivskoj stranici zasnovanoj na datumu.
 • is_year () – Provjerava je li arhivska stranica na temelju godine.
 • is_month () – Provjerava je li riječ o arhivskoj stranici na mjesečnoj osnovi.
 • is_day () – Provjerava je li to arhivska stranica koja se temelji na danu.
 • is_time () – Provjerava je li to vremenska baza podataka.
 • is_new_day () – Provjerava je li danas novi dan. Ako je trenutni post objavljen različitog dana od prethodnog, koji je objavljen, vratit će se istinitim. Lažni će se vratiti ako su obje objave objavljene istog dana.

Često ćete nailaziti na uvjetne oznake kao što su is_home () i is_single (), ali ne morate se prisjećati svih ovih uvjetnih oznaka. Većina korisnika WordPress-a upućuje na WordPress kodeks za odgovarajuću uvjetnu oznaku kada trebaju postaviti uvjetnu funkciju.

Primjeri uvjetnih oznaka

Mnoge uvjetne oznake omogućuju prelazak parametara u funkciju. To vam omogućuje puno veću kontrolu nad uvjetima koje morate ispuniti prije nego što se nešto poduzme. is_page () je dobar primjer za to. Oznaka vam omogućuje provjeru prikazuje li stranica koja se prikazuje. is_page () će vratiti vrijednost true ako je prikazana bilo koja stranica, međutim morate navesti $ $ parametar ako želite biti određeniji. Parametar $ page može biti ID stranice, naslov stranice ili slug stranice.

Razmotrimo redovitu web stranicu koja ima otprilike jednu stranicu i o tome želite prilagoditi drugačije od svih ostalih stranica. Na primjer, možete prikazati fotografiju svoje tvrtke na vrhu bočne trake ili možete prikazati dodatne informacije pri dnu stranice o stranici.

Da biste to učinili, morate definirati parametar stranice $. Ako je ID stranice 10, možete otvoriti svoju uvjetnu izjavu sa ovakvim slučajem:

ako je (is_page (10)) {

Određivanje stranice može se odrediti i prelaskom naslova stranice u funkciju.

if (is_page (‘O nama’)) {

Slug stranice se također može koristiti. Kao što se možete sjetiti, stranica je jedinstveni identifikator na kraju URL-a. Ako je URL stranice o vašoj stranici www.yourwebsite.com/about-our-company/, stranica će biti približno naša tvrtka.

if (is_page (‘o našoj kompaniji’)) {

Neke uvjetne oznake, kao što je is_page (), također mogu proslijediti parametre u nizu. Sljedeća uvjetna izjava vratit će vrijednost true ako je jedan od uvjeta istinit.

if (is_page (niz (10, ‘O nama’, ‘o našoj tvrtki’))) {

Programerima je uobičajeno da postavljaju više uvjeta pri korištenju uvjetnih oznaka. Vratimo se jednostavnom zadatku prikazivanja poruka dobrodošlice posjetiteljima bloga. To je nešto što bi korporativna web stranica mogla dodati u područje svog bloga, ali ne i na druga područja svoje web stranice (npr. Početna stranica, stranica kontakata, stranica itd.).

To mogu učiniti pomoću uvjetnih oznaka is_home () i is_single (); koji predstavljaju indeks bloga odnosno pojedinačne postove. Da biste prikazali poruku u oba područja, trebate koristiti logički operator ILI ||. To je prikazano u donjem kodu. Početna ako izjava provjerava je li stranica indeks bloga ili pojedinačni post. Ako je bilo jedno točno, prikazuje se poruka.

<?pHP

ako je (is_home () || is_single ()) {

jeka "Dobrodošli na naš blog!!";

}

?>

Drugi logički operator koji je vrlo koristan je operator AND &&. Koristi se kada želite da su dva ili više uvjeta istinita prije nego što se nešto aktivira. Sljedeće ako izjava provjerava je li stranica istovremeno arhivska stranica i nije li kategorizirana u kategoriju vijesti. Na stranicama kategorije vijesti bit će prikazana poruka dobrodošlice. Ništa se neće prikazati u drugim kategorijama.

<?pHP

ako (is_archive () && is_category (‘Vijesti’)) {

jeka "Dobrodošli u Arhivu vijesti";

}

?>

I i ILI operateri se mogu kombinirati. Primjer u nastavku preuzet je iz predloška function.php zadane WordPress teme Dvadeset trinaest. Funkcija se koristi za prikaz naslova stranice u pregledniku, no samo je dio funkcije prikazan u nastavku.

Izjava if vraća vrijednost true ako postoji opis web lokacije, a korisnik pregledava indeks bloga ili početnu stranicu. Opis web mjesta možete unijeti putem polja tagline u vašem području općih postavki. Ako popunite ovo polje, na indeksu bloga i početnoj stranici na naslovnoj traci prikazat će se “Naslov web lokacije | Opis web mjesta “(napomena: separator se prikazuje upotrebom niza $ sep u donjem kôdu). Ako to ne učinite, naslovna traka prikazat će “Naslov web lokacije”.

Kao što vidite, is_home i _is_front_page smatraju se jedinstvenim entitetom zbog operatora ILI. Zbog toga su zamotani u zagrade.

ako ($ site_description && (is_home () || is_front_page ()))
$ title = "$ title $ sep $ site_description";

Drugi PHP logički operator koji možete koristiti je ne operator !. To je praktičnije koristiti u mnogim okolnostima. Na primjer, recimo da želite prikazati fotografiju na svim svojim stranicama, osim u svojim arhivima. Nema potrebe postavljati dugu uvjetnu izjavu koja pita “Je li ovo početna stranica, je li ovo jedan post, je li ovo stranica …”. Praktičnije je jednostavno pitati “Ovo nije arhivska stranica?”.

Da biste to učinili, jednostavno dodajte uskličnik ispred uvjetne oznake. Dolji kôd pokazuje koliko je to u praksi jednostavno. Ona će prikazati sliku na svakoj stranici vaše web stranice osim arhivskih stranica.

<?pHP

ako je (! is_archive ()) { ?>

<?pHP

}

?>

Do sada smo pogledali osnovne primjere uvjetnih oznaka koje se koriste tamo gdje nešto djeluje ili se ne djeluje (tj. Ako je A istina, učinite B). U praksi se obično izvodi još jedna radnja ako nije ispunjen neki uvjet. Uz to, može se ispuniti nekoliko uvjeta, s različitim odgovorima na svaki od njih.

Umjesto da se za to pišu mnoštvo pojedinačnih izjava, praktično je koristiti tuđe i ostale izjave. To vam omogućava veći stupanj kontrole nad onim što se prikazuje na vašoj web stranici.

To možemo pokazati primjerom. Recimo da želite pokazati drugačiji logo na svojoj web stranici u različitim područjima vaše web stranice. Kako biste to učinili? Odgovor je jednostavan: Koristimo tuđe i tuđe izjave. Dolje navedeni kod pokazuje kako se to može postići.

<?pHP

if (is_home () || is_front_page ()) { ?>

<?pHP

} elseif (is_category ()) { ?>

<?pHP

} elseif (is_single ()) { ?>

<?pHP

} elseif (is_page ()) { ?>

<?pHP

}

drugo { ?>

<?pHP

}

?>

Ovisno o tome na kojem web mjestu posjetitelj gleda, jedan od pet logotipa prikazat će se pomoću gornjeg koda. To je osnovni primjer koji ilustrira kako se lako i drugi podaci mogu koristiti za kontrolu mnogih različitih područja vaše web stranice.

Elseif izjave se koriste i u drugim dijelovima WordPress-a. Većina ih function.php predložaka koristi ih, a mnoge WordPress teme koriste ih za promjenu načina prikazivanja naslova njihove web stranice u preglednicima.

Više uvjetnih oznaka

Na raspolaganju je nekoliko dodatnih uvjetnih oznaka. Mnogo njih programeri koriste u temama i dodacima.

Ispod je popis nekih drugih uvjetnih oznaka koji su vam dostupni.

 • is_tax () – Provjerava je li prikazana stranica s arhivom prilagođene taksonomije.
 • has_term () – Provjerava ima li trenutni post jedan od navedenih uvjeta.
 • taxonomy_exists () – Provjerava postoji li naziv taksonomije.
 • post_type_exists () – Provjerava postoji li vrsta posta.
 • is_post_type_hierarchical ($ post_type) – Provjerava je li vrsta posta hijerarhijska.
 • is_post_type_archive () – Provjerava prikazuje li se arhivska stranica određene vrste posta.
 • is_comments_popup () – Provjerava je li otvoren skočni prozor za komentare.
 • comments_open () – Provjerava jesu li komentari dopušteni za trenutni post ili stranicu.
 • pings_open () – Provjerava jesu li pingovi dopušteni za trenutni post ili stranicu.
 • is_feed () – Provjerava je li trenutni upit za feed.
 • is_404 () – Provjerava prikazuje li se pogreška 404.
 • is_paged () – Provjerava je li stranica koju trenutno pregledavate paginirana stranica koja nije stranica. Postovi i stranice su paginirani kada upotrebljavate prečac za sljedeću stranicu u svom sadržaju za dijeljenje velikih postova.
 • is_trackback () – Provjerava da li se koristi povratni zapis.
 • is_admin () – Provjerava je li korisnik prijavljen u područje administratora. Ne koristi se za provjeru ima li korisnik privilegiju administratora, samo je li prijavljen na nadzornu ploču WordPressa.
 • is_page_template () – Provjerava koristi li stranica koja se pregledava pomoću predloška stranice. Po potrebi se može definirati određeni predložak stranice.
 • is_preview () – Provjerava gleda li se blog blog u nacrtu skice.
 • has_excerpt () – Provjerava ima li trenutni post izvadak. Mogu se definirati određeni postovi.
 • has_nav_menu () – Provjerava ima li mjesto izbornika dodijeljen izbornik. To koriste programeri tema da prikažu nešto u slučaju da korisnik nije dodao izbornik.
 • u petlji() – Provjerava je li pozivatelj i dalje unutar WordPress petlje.
 • is_active_sidebar ($ indeks) – Provjerava upotrebljava li se jedna bočna traka.
 • is_multisite () – Provjerava je li podržana multisite.
 • is_main_site () – Provjerava je li multisite glavna web lokacija u mreži.
 • is_super_admin () – Provjerava je li korisnik super administrator unutar mreže.
 • is_plugin_active ($ dodatak) – Provjerava je li dodatak aktiviran.
 • is_child_theme () – Provjerava koristi li se dječja tema.
 • current_theme_supports ($ značajka) – Provjerava podržava li tema određenu značajku, kao što su formati posta ili istaknute slike.

Također provjerite: Kako ukloniti zadane taksonomije.

Uvjetne oznake važan su WordPress koncept. Koliko su korisne, postoji nekoliko WordPress tema koje su dizajnirane bez njih. Nakon što shvatite tuđe izjave, elseif izjave i logičke operatore poput AND, OR i Not; moći ćete se boriti s bilo kojom uvjetnom funkcijom.

Nadam se da vam je ovaj vodič pomogao da naučite kako koristiti WordPress uvjetne oznake u svojim temama.

Ako vam se svidio ovaj članak, pridružite se ThemeLab-u Cvrkut.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map